Op 18 november vindt het eerste AABF plaats bij Stadsbrouwerij de Pelgrim te Rotterdam Delfshaven. Na 25 jaar het Winter Bier Festival te hebben georganiseerd, vond het bestuur van PINT-regio Zuid-Holland  (PRZH) het de hoogste tijd voor een nieuwe uitdaging. Met het organiseren van een Anglo American Beer Festival (AABF) is een mooie vervanger gevonden. In Nederland vinden tegenwoordig talloze bierfestivals plaats en om niet in herhaling te vervallen, is er voor gekozen een totaal andere richting te kiezen. Er kunnen alleen bieren geproefd worden van Amerikaanse microbrouwerijen en hun collega’s uit Engeland, Schotland en Wales.

Het Oak Aged Beer Festival (OABF) was daar al een eerste aanzet toe. Volgend jaar vindt op 24 maart 2019 al weer de vijfde editie plaats van dit unieke gebeuren. Er wordt bij het AABF volgens hetzelfde principe gewerkt als bij het OABF. Dat betekent dat er vooraf kaarten kunnen worden besteld en er met twee verschillende sessies wordt gewerkt. Per sessie worden maximaal 300 kaarten verkocht. Zoals de naam AABF al aangeeft, kunnen er alleen bieren geproefd worden van Amerikaanse microbrouwerijen en hun collega’s uit Engeland, Schotland en Wales. Door de samenwerking met verschillende importeurs denkt de organisatie het neusje van de zalm te kunnen aanbieden. De liefhebbers van typisch Britse en Amerikaanse bierstijlen komen ruimschoots aan hun trekken. Maar ook als je van barrel aged, sour of vruchtenbier houdt, kun je je hart ophalen. Amerika wordt vaak beschouwd als het Walhalla voor de bierliefhebbers en het land met de meeste brouwerijen. Er zijn er inmiddels meer dan 6000 en de rek is er nog niet uit. 

De bieren

Zonder alle kaarten al op tafel te leggen, kan de organisatie verklappen dat er bier te proeven is van o.a. Central Waters Brewing (met diverse barrel aged bieren), New Holland Brewing Company, Base Camp en Cascade  (beide uit Portland, de bierhoofdstad van Amerika met circa 100 brouwerijen), Kona (Hawaï) en Caldera met het zeer exclusieve en dus zeer prijzige Mogli barrel aged. Via een andere importeur hebben ze de hand kunnen leggen op diverse exclusieve bieren van o.a. Tiny Rebel (Wales), Fierce en Black Isle (Schotland) en Moor Beer en Vibrant Forest Brewery uit Engeland. Ook van bekendere brouwerijen als Thornbridge, Brew Dog en Flying Dog zijn naar verwachting bijzondere bieren te proeven. Voor heel veel aanwezige bieren geldt, dat ze hoge scores halen op Untappd. Een extra reden om het festival te bezoeken.

Twee sessies

Het AABF wordt op een schitterende locatie gehouden in een historisch pand dat dateert uit de 16e eeuw. Dat houdt in dat er ook beperkingen zijn voor het aantal bezoekers. Om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen kennis te kunnen maken met deze bijzondere bieren, is er gekozen voor twee tijd gelimiteerde sessies van elk vier uur. Kijk voor de actuele bierlijst op de website www.pint.nl/zuid-holland/festivals en ook zijn de ontwikkelingen te volgen via facebook PINT Regio Zuid -Holland.