Tijdens de jaarlijkse Palm Hoppluk op zondag 25 augustus a.s. kom je meer te weten over de miraculeuze hopplant. Bovendien kan je mee helpen om het ‘groene goud’ te oogsten en aansluitend genieten van voortreffelijke combinaties van gerechten met diverse bieren van Brouwerij Palm. Traditioneel was de hoppluk een echt feest en ook die traditie wordt voortgezet door Brouwerij Palm. Zondag 25 augustus wordt er dan ook uitgebreid gefeest nabij het hopveld in Steenhuffel.

Eeuwenlang was de regio rondom Asse de belangrijkste hopstreek in Europa. Omdat vrijwel alle hopvelden de voorbije decennia werden gerooid, legde Brouwerij Palm in 2011 een eigen hopveld aan. Drieduizend ranken kronkelen sindsdien jaarlijks tot zeven meter hoog en ontwikkelen zich tot één van de meest fascinerende planten in de natuur. De hopplant rijst in het voorjaar op uit de bodem en vormt dan zijn door gastronomen geprezen hopscheuten. In hartje zomer bereikt de hopplant zijn hoogste punt, waarna hij bloeit en in amper twee weken tijd zijn haast miraculeuze hopbellen vormt. Naast bitterstoffen en natuurlijke bewaarmiddelen bevatten die honderden aromastoffen. Einde augustus, begin september worden de hopbellen geplukt en gedroogd om nadien verwerkt te worden in Palm.

Traditioneel was de hoppluk een echt feest en ook die traditie wordt voortgezet door Brouwerij Palm. Zondag 25 augustus wordt er dan ook uitgebreid gefeest nabij het hopveld in Steenhuffel. Bezoekers kunnen zelf, na reservering, een halfuurtje mee plukken en vernemen dan ook meer over het ‘groene goud’ zoals de hop vaak wordt genoemd. Ook niet-plukkers zijn die dag welkom om mee te feesten. In de schaduw van de hoppluk meten krachtpatsers zich tijdens de Highland Games in wedstrijden zoals paalwerpen, steenwerpen, touwtrekken, hamerslingeren en andere disciplines uit de Schotse en Keltische cultuur. Omdat Brouwerij Palm zich al jarenlang actief inzet voor ‘beer and food’-pairing serveert een tiental food trucks je aangepaste gerechten met bijhorende bieren. Op de food market kun je streekproducten ontdekken. Op 25 augustus kun je ook gratis de brouwzalen Palm en De Hoorn bezoeken evenals Stoeterij Diepensteyn, bekend om de Brabantse trekpaarden die het logo van Palm sieren. Verschillende cover-bands verdrijven vanaf het podium van Hop Rock de gevreesde hopduivel. Hop dus naar Steenhuffel om een dagje het ‘groene goud’ te beleven.

Goed om weten
Alle activiteiten zijn gratis. Wie op zondag 25 augustus mee hop wil plukken, moet zich wel vooraf aanmelden op www.hoppluk.be
Adres:
Brouwerij Palm & De Hoorn: Steenhuffeldorp 3, 1840 Steenhuffel (BE)
Hopveld Palm: Plas, 1840 Steenhuffel (BE)
Stoeterij Diepensteyn, Diepensteyn 1, 1840 Steenhuffel (BE)