Omer Géry (25) is de vijfde generatie Vander Ghinste die in de Bellegemse brouwerij Omer Vander Ghinste komt, zo meldt de Belgische krant De Standaard. Hij zal later de fakkel overnemen van Omer Jean (54), de huidige directeur/eigenaar. De brouwerij beleeft goede tijden, investeert veel en is onder meer bekend van de bieren OMER. en LeFort.

Omer Jean: “Toen ik in 1964 geboren werd, was er druk van de oudere generatie om me volgens de familietraditie ook die naam te geven.” Omer Géry voelt zich niet ongelukkig met zijn naam, zeker nu hij in het familiebedrijf stapt. “Ik studeerde af als handelsingenieur, heb drie jaar ervaring in de bedrijfswereld en zal alle departementen van het bedrijf doorlopen.” Brouwerij Omer Vander Ghinste kan zich niet meten met wereldspelers. Omer Jean waarschuwt zijn zoon voor euforie, ondanks het bouwen van een logistiek centrum in Zwevegem en een vernieuwde brouwzaal, bottelarij en bezoekerscentrum in het centrum van Bellegem. “Toen ik in 1992 begon waren er 98 brouwerijen in ons land. Nu zijn er 280. De bierwereld blijft een uitdaging. De grote jongens ontdekken de markt van het speciaalbier. Maar ik heb er alle vertrouwen in. Ergens hoop je dat het project van de vader het project wordt van je zoon. Het is zover en ik ben daar fier op.” Omer Géry is zich bewust van de valkuilen. Hij wil het levenswerk van zijn familie even sterk houden en nog beter maken als het kan. Omer Géry: “Mijn familie overleefde de twee wereldoorlogen. We blijven in Bellegem en dat is een bewuste maar wat emotionele keuze. We hebben wel een distributiecentrum elders gebouwd. Een belangrijke maar ook duurdere beslissing die gevolgen heeft voor de toekomst. Want ondanks de nieuwe bottelarij in het huidige magazijn kunnen we in Bellegem niet meer oneindig groeien.”

Een immens gamma heeft de brouwerij niet maar aan de ontwikkeling van prachtbieren als OMER. of Le Fort wordt jarenlang gewerkt. Deze bieren scoren internationaal heel hoog. De ene prijs volgt na de andere. “Dit zijn geen hypes van één dag”, zegt Omer Géry. “We concentreren ons op onze mooie bieren. We brouwen vandaag honderdduizend hectoliter en 180.000 hectoliter is zowat de limiet die we aankunnen.” Vander Ghinste bouwt een nieuw bezoekerscentrum, niet alleen voor Bellegemnaren maar ook voor de vele bezoekers.

Foto: LOH