Nederland ziet weer groen op St. Patrick’s Day 2019
Op 17 maart maakt oranje een dag lang plaats voor klavertjesgroen en doet iedereen mee als ‘Irish for a day’. Door het hele land vieren échte en eendaags-Ieren St. Patrick’s Day met het drinken van Guinness bier, het eten van Ierse stoofpotten en een poging tot tapdansen. Honderden pubs doen mee en ook Den Haag is weer de symbolische pot met goud aan het einde van de regenboog. Daar worden armen ineengeslagen, gezichten groen geschminkt en met pints Guinness wordt geproost. Vele Ierse pubs in Nederland vieren de feestdag officieel van 15 t/m 17 maart.
Nederland is geen groentje meer te noemen wat betreft St. Patrick’s Day. Vele pubs vieren de feestdag officieel van 15 t/m 17 maart. Maar het hoogtepunt is uiteraard op 17 maart – op de officiële sterfdag van Sint Patricius. Naast dat de Ieren wel weten hoe ze een goed feestjes moeten houden, worden ze ook nog eens gezien als de meest vriendelijke bewoners van de wereld. En daarom is iedereen uitgenodigd om mee te proosten. De Grote Markt in Den Haag is zoals ieder jaar weer het epicentrum van de St. Patrick’s Day festiviteiten. Voor het negende jaar op rij kleuren de omliggende cafés groen en vult het plein zich met uitgelaten feestgangers. Op het menu? Naast Ierse specialiteiten en hele en halve pints Guinness en Hop House 13, ook optredens met livemuziek, Riverdance en natuurlijk de uitzending van de jaarlijkse Six Nations rugbyfinale. Daarnaast vieren honderden pubs door het hele land hun eigen Ierse feesten met livemuziek en optredens. De Guinness vloeit rijkelijk in onder andere O’Reilly’s, The Tara, Molly Malone’s en O’Donnell’s in Amsterdam, O’Shea’s in Eindhoven, O’Malley’s in Groningen, Paddy’s in Leeuwarden, John Mullins in Maastricht en O’Leary’s in Utrecht. Wie, afgezien van het favoriete bier, ook meer wil leren over de Ierse kunst en cultuur kan ook bij het jaarlijkse St. Patrick’s Festival in Amsterdam terecht.
Historie St. Patrick’s Day
Die klavertjes en potten met goud zijn natuurlijk reuzegezellig, maar waar komt het eigenlijk vandaan? Tijdens St. Patrick’s Day herdenken de Ieren de beschermheilige van het land, Sint Patricius. Hij introduceerde het christendom en doopte het klavertje – als symbool voor de heilige drie-eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest – om als nationaal symbool. Door de grote Ierse migraties naar de VS en Australië wordt de feestdag daar uitgebreid gevierd. De groene koorts is inmiddels naar veel landen overgeslagen. Zowel mensen, steden, monumenten en zelfs rivieren kleuren voor deze ene dag groen. Guinness, het iconische donkere stoutbier, is onlosmakelijk verbonden met de dag van Sint Patricius. Beide kennen een rijke (Ierse) historie. Al in 1759 tekende Arthur Guinness een 9000-jarencontract waarmee hij de St. James’ Gate Brewery in Dublin huurde. Maar bovenal zien de Ieren Guinness als de belichaming van de feestdag. Simpelweg omdat een glas donkere stout, net als St. Paddy’s, vrienden samenbrengt. Waar er op een willekeurige dag zo’n 7,5 miljoen pints Guinness gedronken worden, zijn dat er op St. Patrick’s Day zo’n 13 miljoen. Sláinte!