Nu meer dan 10.000 brouwerijen in Europese Unie
Er zijn nu meer dan 10.000 brouwerijen in de Europese Unie volgens de nieuwste cijfers die op 5 december jl. zijn onthuld door The Brewers of Europe. Zowel de productie als de consumptie van bier zijn de laatste vijf jaar geleidelijk aan jaar op jaar gegroeid. De cijfers – vrijgegeven als onderdeel van de 2019-editie van het jaarlijkse European Beer Trends Statistics Report van The Brewers of Europe – laten een voortdurende groei zien in veel belangrijke statistieken. De bierproductievolumes hebben voor het eerst in een decennium de 400 miljoen hectoliter in de EU overtroffen.
De consumptie steeg in elk land in 2018, waarbij consumenten konden kiezen uit een meer gevarieerd, meer gespecialiseerd assortiment bieren. Aangezien sommige consumenten overschakelen op producten met een lagere sterkte, zoals bier, en bij bepaalde gelegenheden naar niet- en minder alcohol binnen de biercategorie, valt deze biergroei samen met een daling van zowel het totale alcoholvolume als van schadelijk alcoholgebruik in Europa. Pierre-Olivier Bergeron, secretaris-generaal van The Brewers of Europe, zei: “Het is fantastisch om de 10.000e brouwerij in de Europese Unie te kunnen aankondigen. De Brewers of Europe verwelkomt alle nieuwe brouwerijen, waaronder veel microbrouwerijen, en we worden zeer aangemoedigd door hun rol bij het diversifiëren en versterken van de sector in heel Europa. Meer dan ooit hebben brouwers hun best gedaan om te voldoen aan de verwachtingen van de consument voor innovatie in producten, duurzamere productie, en voor een grotere keuze zoals minder alcohol en speciaalbieren”, voegde hij eraan toe.
Al meer dan een half jaar vertellen bierstatistieken een verhaal van gestage en aanhoudende vooruitgang, waardoor de bijdrage van bier aan de Europese economie als belangrijk consumentengoed en exportproduct verder wordt versterkt. In de 2019-editie van het rapport zijn ook veel nationale verhalen zichtbaar. Polen is nu de tweede grootste bierproducent en wisselt van plaats met het VK. Alleen al in Frankrijk is het aantal brouwerijen in het land met 45% gestegen op jaarbasis, van 1100 tot 1600. Slovenië en Ierland zagen hun brouwerijaantal stijgen met respectievelijk 50% en 25%. De export is opnieuw toegenomen, waarbij België de grootste verzender van bier binnen de EU blijft, vlak voor Duitsland, terwijl Nederland nog steeds ongeveer 40% van zijn bierproductie naar andere delen van de wereld exporteert. Zoals de statistieken in dit rapport aantonen, groeit bier in Europa en in veel afzonderlijke landen en markten – ongeacht hoe groot of hoe klein. Bergeron voegde eraan toe: “We feliciteren de gepassioneerde, betrokken, innovatieve mensen in de meer dan 10.000 brouwerijen die onze sector in staat stellen zijn vooruitgang te vieren.”