Bourgogne des Flandres brengt rijke Genevertraditie terug naar Brugge
Brouwerij Bourgogne des Flandres keerde in 2015 na 58 jaar terug naar Brugge. Op 6 juli zetten ze na meer dan 120 jaar de Brugse genevertraditie voort met de introductie van twee unieke genevers op basis van bier: een hopgenever en een jonge genever met een moutig karakter. Deze enige echte Brugse genevers worden sinds kort gestookt in de brouwerij en stokerij aan de Kartuizerinnenstraat in Brugge. Het stookproces maakt vanaf nu ook deel uit van het brouwerijbezoek.
Brugse brouwersdynastie Van Houtryve
Het is geen toeval dat Bourgogne des Flandres zijn genevers in Brugge stookt. Jenever is één van de oudste gedistilleerde dranken in Europa. Reeds in de Middeleeuwen, met name in 1269, verscheen het oudste schriftelijke bewijs van een oervorm van jenever in het boek Der Naturen Bloeme van Jacob Van Maerlant, een Brugse monnik. In dit boek werden jeneverbessen, gekookt in wijn, als medicijn tegen krampen en maagpijn beschreven. Voorts stoelt de geschiedenis van Brouwerij Bourgogne des Flandres op die van de Brugse brouwersdynastie Van Houtryve. Deze stichtte in 1765 brouwerij Den Os in Loppem. Vanaf 1834 zijn geschriften terug te vinden waarin sprake is van een brouwerij én stokerij Den Os in Rozendal, later gehuisvest in de aanpalende Raamstraat in Brugge. In de 19e eeuw was jenever een bijzonder populaire drank. In 1895 kende de consumptie in Brugge een hoogtepunt met een consumptie per capita van maar liefst 10 L. Vanaf het einde van de 19e eeuw daalde het verbruik van jenever significant, wellicht als gevolg van een gewijzigde wetgeving die een vergunningsrecht oplegde voor drankgelegenheden die sterke dranken verkochten. De stokerij staakte zijn activiteiten en de familie Van Houtryve legde zich toe op het brouwen van bier in de respectievelijke brouwerijen Den Os, La Marine en Ten Ezele.
Bourgogne des Flandres genevers, de enige échte Brugse genevers
Anthony Martin, CEO van John Martin, heeft een bijzondere interesse voor ambacht en microstokerijen en maakte – samen met het brouwersteam van Bourgogne des Flandres – Thomas Vandelanotte en Ruben Gailliaert – van de lockdown in 2020 gebruik om de erfenis en de traditie weer nieuw leven in te blazen door een nieuwe jeneverstokerij te installeren in de Brugse binnenstad. Een idee dat hij al van bij de opstart in Brugge koesterde. Twee pittige genevers zijn het resultaat: een hopgenever en een jonge genever met moutig karakter.
Hop Gevener
Deze hopgenever verleidt door zijn uitgesproken fruitig karakter. Harsig, grassig en citrusaroma’s van de gebruikte hoppen (Hallertau, Simcoe en Citra) met een ondertoon van sinaas en citroen. Een kruidentoets geeft de genever zijn florale tot licht venkelachtige afdronk, met telkens de jeneverbes die mooi het voortouw neemt. De hopbloemen worden op twee verschillende manieren gebruikt: als maceraat (door de hopsmaken te laten opnemen door het distillaat) en in de distillatie (tijdens het stoken met de verschillende kruiden). Door te macereren is er een zachte bitterheid van de hop en krijgt de hopgenever een lichtgroene kleur. Flessen van 70 cl, 35 % vol alc.
Jonge Genever
Een kruidige jonge genever, gebaseerd op de Bourgogne des Flandres. Men herkent er de zachte zoete fruitige toetsen in van deze klassieker met citrus en koriandernoten, lichte hoptoetsen, maar uiteraard een aroma van jeneverbes die het karakter van de jonge genever typeert. Zacht met een lange complexe afdronk. Flessen van 70 cl, 35 % vol alc.