Na  het  brouwen  van  een  bier  uit  onverkocht  brood  (Babylone),  zet  het  Brussels  Beer  Project  zijn  impact  op  de  circulaire  economie  voort  en  start  met  de  herwaardering  van  zijn  brouwerijdraf in  brood! Ze zijn begonnen  zijn  draf  te  drogen  en  die  tot  meel  te  vermalen. Na  het  bereiden  van  bier  op  basis  van  brood,  laten  ze  brood  maken  van  bier. 

Brouwerijdraf of Bostel is ‘afval’  van  het  brouwen  met  granen,  een  product  met  hoge  voedingswaarde,  waarvan  het  gebruik  onderbenut  is. De  brouwerijdraf  is  het overschot  van  het  brouwen  met  granen.  Ze  vormen  het  belangrijkste  ‘bijproduct’  van  de  brouwerij. Bostel wordt  traditioneel  gebruikt  voor  veevoer  of  compostering,  maar  dit  proces  is  minder  geschikt  voor  stedelijke  microbrouwerijen, om  logistieke  redenen.  En  het  is  vooral  een  onderbenutting  van  zo’n  kwalitatief  product.  Inderdaad,  de  draf  is  zeer  gezond:  rijk  aan  vezels  en  eiwitten,  met  aminozuren,  lipiden  en  een  laag  gehalte  aan  mineralen,  terwijl  het  weinig  calorieën  bevat  en  de  vertering  vergemakkelijkt! BBP wil verspilling  vermijden  door  een  tweede  leven  aan  het  product  te  geven. Het  Brussels  Beer  Project  genereert  wekelijks  ongeveer  1  ton  draf  op  de  productielocatie  in  Dansaert. 

De  herwaardering  is  een  belangrijke  kwestie  die  zijn  betrokkenheid  bij  de  circulaire  economie  in  Brussel  versterkt. Gedurende  meer  dan  een  jaar  (als  onderdeel  van  het  BE – Circulaire  project)  heeft  BBP  onderzoek  en  testen  gedaan. Samenstelling  van  het  product,  scenario’s  voor  herwaardering,  verschillende  droogtechnieken  …  om  een  gezond  en  stabiel  meel  te  produceren. Het  heeft  onlangs  geïnvesteerd  in  een  thermische  dehydrator  en  een  werkplaats,  heeft  een  full time  arbeider  ingehuurd  en  is  begonnen  zijn  draf  te  drogen  en  die  tot  meel  te  vermalen.  Het  doel:  800kg  van  draf  te  drogen  per  week  (80%  van  productie)  om  hun  een  tweede  leven  te  geven  als  menselijke  voeding!  Na  het  bereiden  van  bier  op  basis  van  brood,  laten  we  brood  maken  van  bier. Als  het  een  succes  is,  dan  zouden  meer  dan  1000  broden  gebakken  en  verkocht  kunnen  worden  in  Brussel.