Binnenkort zullen de drie soorten Trappist Westvleteren (Blond, 8 en 12) in een groot aantal onafhankelijke Nederlandse slijterijen officieel verkrijgbaar zijn. De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren gaan namelijk op jaarbasis ongeveer 790 hectoliter, goed voor ca. 240.000 flessen, naar Nederland uitvoeren. Dankzij de gestructureerde distributie via trappistexpert Wauters Hulst zullen bierliefhebbers in Nederland het geliefde trappistenbier bij de slijter tegen een normale, eerlijke prijs kunnen aankopen. Op die manier willen de monniken de distributie beter spreiden, de markt transparanter maken en de illegale woekerhandel in Trappist Westvleteren op de Nederlandse markt terugdringen.

Dit proefproject loopt voor minstens een jaar en zal tussentijds geëvalueerd worden. In Nederland wordt vaderdag op 18 juni gevierd. Tegen die datum zou het West-Vlaamse trappistenbier in de winkelrekken van de vrije slijterijen moeten staan.

Volgens de regel van Sint-Benedictus moeten trappistenmonniken instaan voor hun eigen levensonderhoud door middel van handenarbeid. Vandaar dat de broeders van oudsher allerhande ambachtelijke bedrijvigheden ontwikkelden. Sinds 1839 wordt er binnen de muren van de Sint-Sixtusabdij bier gebrouwen. De inkomsten uit de verkoop van Trappist Westvleteren zijn bestemd voor het levensonderhoud van de monnikengemeenschap, de verloning van de mensen die in de abdij werken, het onderhoud van het klooster en de nodige investeringen. Wat overblijft gaat naar sociale en caritatieve doelen.

De verkoop van trappistenbier is de enige bron van inkomsten voor de abdijgemeenschap. Toch streven de monniken geen productie- of winstmaximalisatie na. Jaarlijks wordt in de Sint-Sixtusabdij slechts 7.500 hectoliter bier gebrouwen, gespreid over een 50-tal dagen. Bierbrouwen is namelijk niet hun hoofdactiviteit. Het leven van de broeders is in de eerste plaats een leven van gebed. In Westvleteren brouwen de monniken dus om te leven. Ze leven niet om te brouwen.

Strijd tegen illegale invoer en woekerhandel
Tot nog toe is Trappist Westvleteren uitsluitend verkrijgbaar voor particulieren aan de abdijpoort of in het nabijgelegen ontmoetingscentrum In de Vrede. Belgische bierliefhebbers hebben bovendien ook de mogelijkheid om 24 flesjes Trappist Westvleteren aan huis te laten leveren. Sommige particulieren trachten de aankoopregels te omzeilen en verkopen kratten Trappist Westvleteren aan een veelvoud van de oorspronkelijke prijs door aan professionele klanten. Vele mensen ergeren zich aan deze praktijken. Ook op de Nederlandse markt duiken er illegaal ingevoerde kratten Trappist Westvleteren op die met exorbitante marges in winkels en supermarkten worden verkocht. Deze woekerpraktijken staan lijnrecht tegenover de waarden van de monnikengemeenschap. De broeders willen namelijk dat zoveel mogelijk mensen van hun trappistenbieren kunnen genieten tegen een normale, eerlijke prijs. In het verleden trad de Abdij al op tegen malafide doorverkopers en handelaars die kratten via het zwarte circuit hadden aangekocht. De gestructureerde export naar Nederland is deels gericht tegen deze niet-geoorloofde parallelle handel. Dankzij de samenwerking met een gespecialiseerde bierimporteur Wauters Hulst en de gestructureerde distributie zullen Nederlandse liefhebbers van trappistenbieren voortaan makkelijker een fles Trappist Westvleteren kunnen aankopen tegen een correcte prijs.

Geen Westvleteren-kratten in Nederland
De Nederlandse markt vereist een specifieke aanpak. Daarom werkt de Sint-Sixtusabdij samen met een bedrijf dat al meer dan 65 jaar ervaring heeft met de invoer en de verdeling van Belgische trappistenbieren op de Nederlandse markt. De importeur heeft al een eerste lading ontvangen. In Hulst worden de bieren uit de houten kratten genomen en herverpakt in kartonnen dozen. Elke doos bevat steeds eenzelfde mix van de drie soorten Trappist Westvleteren. De iconische houten Westvleteren-kratten zullen dus niet op de Nederlandse markt worden gebracht. De dozen worden op regelmatige tijdstippen geleverd aan onafhankelijke slijterijen. Elke slijterij krijgt een beperkt aantal dozen en zal zich aan een aantal afspraken moeten houden. Het bier is namelijk uitsluitend voor particuliere klanten bestemd. Op verzoek van de Abdij zal de importeur erop toezien dat de slijterijen die Trappist Westvleteren mogen verdelen, zich niet bezondigen aan het toepassen van woekermarges of verkoop aan horeca, webshops of retail. De verkoopprijs aan de eindconsument moet in de buurt liggen van de adviesprijs. Slijterijen die de regels niet respecteren en hardleers zijn, kunnen in de toekomst van de distributielijst worden geschrapt. Het is dus in hun eigen belang dat de slijterijen de afspraken met de importeur en Abdij respecteren.

Hergebruik van kratten en flessen
De ongeoorloofde doorverkoop van Trappist Westvleteren leidt ertoe dat elk jaar een groot aantal houten kratten en lege flessen verloren gaan en dat de Abdij steeds opnieuw nieuwe kratten en flessen moet bestellen. In Nederland zal het leeggoed via de slijterijen opnieuw worden ingezameld en naar de importeur in Hulst worden gebracht. De invoerder zal vervolgens de lege flessen in de oorspronkelijke houten kratten plaatsen en ze aan de Abdij terugbezorgen. Op die manier zullen heel wat meer kratten en flesjes gerecupereerd en hergebruikt kunnen worden.

Voor de Belgische consument verandert er niets. Die kan nog steeds kratten Trappist Westvleteren online reserveren en afhalen aan de abdijpoort. Duo- en sixpacks zijn te koop in het nabijgelegen ontmoetingscentrum In de Vrede. In België bestaat ook de mogelijkheid om 24 flesjes Trappist Westvleteren aan huis te laten leveren.

Over Wauters Hulst BV

Wauters Hulst BV staat in voor de invoer en de verdeling van Trappist Westvleteren in Nederland. De onderneming werd opgericht in 1904 als een limonadefabriek. Later werd het een drankenhandel. In 1955 voerde het Zeeuwse familiebedrijf de eerste kratten Trappist Westmalle in Nederland in. Gaandeweg evolueerde Wauters Hulst BV tot de enige onafhankelijke, gespecialiseerde groothandel in trappistenbier. Het bedrijf verkoopt niet aan particulieren. Dankzij de jarenlange samenwerking met enkele trappistenabdijen weet Wauters Hulst BV zeer goed aan welke waarden de monniken veel belang hechten. Bij de bedrijfsvoering wordt daarmee dan ook rekening gehouden. Op dit ogenblik zorgt Wauters Hulst BV voor de import en distributie van de bieren van de trappistenkloosters van Westmalle, Orval, Rochefort, Zundert, Engelszell, Tre Fontane en Tynt Meadow. De leiding van de onderneming is in handen van Rudy van Haperen en zijn dochter Dominique.
www.wautershulst.nl