De Alliantie van Biertapperijen (A.B.T.) heeft in de maand november als groep horecaondernemers de primeur in Nederland van de nieuwe Engelse Trappist Tynt Meadow. In de 40 aangesloten biercafé’s wordt de traditionele Engelse Ale van de monniken van de Abdij van Saint Bernard als ‘flesbier van de maand’ geschonken. Makkelijk was het niet omdat de monniken hun bier nog niet exporteren naar Nederland. De oplage is beperkt en de prijs hoger dan gewoonlijk bij A.B.T..

Door de contacten van de A.B.T. met o.a. Bierburo en Brouwtechniek Nederland die betrokken waren bij de realisatie van de 12e Trappistenbrouwerij is het toch gelukt om het bier naar Nederland te krijgen. “De oplage is desondanks beperkt en de prijs hoger dan we gewoonlijk vragen maar het is wel een unieke kans die we niet wilden laten liggen”, aldus de voorzitter van de commissie Bier van de Maand. Tynt Meadow Trappist Ale is een Brits trappistenbier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 7,4%. Het bier wordt gebrouwen in de brouwerij van de Abdij van Mount Saint-Bernard in Coalville (Leicestershire). Op 6 maart 2017 trad de abdij van Mount Saint-Bernard toe tot de Internationale Vereniging Trappist. In 2017-2018 werd een brouwerij gebouwd in de abdij en vanaf 9 juli 2018 kwam Tynt Meadow Trappist Ale, een donker bier, op de markt. Op 17 september 2018 kreeg het bier het officiële ATP-label en werd zo het twaalfde officiële trappistenbier in de wereld. De naam van de abdij (St Bernard) niet kon gebruikt worden wegens de rechten op de naam van de Belgische St. Bernardus-bieren. Daarom werd besloten het bier te noemen naar de heuvel Tynt Meadow nabij de abdij waar de geschiedenis van de abdij begon.

De Alliantie van Biertapperijen is een vereniging van Nederlandse biercafé’s die is opgericht in 1986. De leden delen kennis en maandelijks een tapbier en een flesbier van de maand. Het tapbier is altijd een bier dat nooit eerder in Nederland van het vat verkrijgbaar was. Het flesbier is altijd een Nederlands bier. Daar wordt deze maand dus van afgeweken.