Abdijbrouwerij ‘Braxatorium Parcensis’ brouwt met lokaal geteelde biogranen
De norbertijnen van de Abdij van Park blikken tevreden terug op hun eerste brouwjaar. In de herfst van 2019 knoopten ze na bijna 200 jaar opnieuw aan met hun eeuwenoude traditie van bierbrouwen. Het inzetten op de zogenaamde korte keten is één van hun sterktes. Ze gebruiken namelijk biogerst, rogge, rode biet en andere typische ingrediënten die in de onmiddellijke omgeving van de abdij worden geteeld. Ook qua distributie blijven de broeders lokaal sterk verankerd.
“In onze brouwerij, Braxatorium Parcensis, produceren we relatief kleine hoeveelheden. Zoals we vorig jaar hebben aangekondigd, streven we ernaar om abdijbieren met een originele receptuur op de markt te brengen, gebruikmakend van vooral lokale ingrediënten. Onze milieuvoetafdruk houden we zo klein mogelijk. Inmiddels werden al acht verschillende bieren gebotteld, goed voor zo’n 40.000 flessen”, zegt broeder Filip Noël, provisor van de Abdij van Park. “Ondanks de coronacrisis blijven de bieren vlot hun weg vinden naar de consument. Het inzetten op de zogenaamde korte keten zal daar niet vreemd aan zijn. Het is net één van onze sterktes”, legt broeder Filip uit. “Wij gebruiken namelijk biogerst, rogge, rode biet en andere typische ingrediënten die in de onmiddellijke omgeving van de abdij worden geteeld. Ook qua distributie blijven we lokaal sterk verankerd. Het merendeel van onze bierproductie wordt in en rondom Leuven verkocht.”
Libertus Cuvée en een ‘groene’ Quirinus
Inmiddels zijn de Heverleese norbertijnen al aan hun zevende en achtste recept toe. “Het zijn stuk voor stuk bijzondere bieren”, zegt brouwer Joris Brams trots. “Libertus 6 is onze allereerste donker bier en heeft zijn kleur te danken aan de heerlijke koffie- en karamelmouten die aan de gerstemout werden toegevoegd. Libertus 6 hergist net zoals al onze andere bieren op fles. Met zijn alcoholpercentage van 8,5% is deze Cuvée ideaal om van te genieten tijdens de koude winteravonden.”
Brouwers werken doorgaans met gedroogde mout. Door de gerstkorrels op hoge temperatuur te eesten wordt een halt toegeroepen aan het kiemproces. Op die manier kan de mout gemakkelijker vervoerd en bewaard worden. Joris Brams: “Onze Quirinus 2 daarentegen, onze andere nieuweling, werd gebrouwen met ‘groenmout’. Dit is verse, kiemende gerstemout die niet in de kiem werd gesmoord. Je zou dus kunnen stellen dat we een levend ingrediënt aan het brouwsel hebben toegevoegd. Dat is alleen maar mogelijk dankzij de korte keten. Het resultaat is een zeer fris en uniek bier met een alcoholpercentage van slechts 4,5 procent.”
Normaliter nemen brasserie De Abdijmolen en een aantal andere cafés een belangrijk deel van de afzet voor hun rekening, maar wegens de coronamaatregelen moeten zij hun deuren nog enige tijd gesloten houden. Wie echter graag een voorraad Libertus- en Quirinusbieren inslaat, kan terecht in abdijwinkel De Wikke. Via de brouwerijwebshop kan men naast de verschillende bieren ook geschenkmanden, Libertus-bierzeep en abdijhoning aankopen.
Voor meer informatie: www.braxatoriumparcensis.be. De abdijbrouwerij is tevens actief op Facebook, Instagram en Twitter onder de naam Braxatorium Parcensis. Daar kunnen de fans o.a. meebeslissen over het nieuwe bierglas en toekomstige brouwsels.
Over Braxatorium Parcensis
Eeuwenlang brouwden de norbertijnen van de Abdij van Park in Heverlee bier voor eigen consumptie. Onder de Franse overheersing, in 1797, werden de paters verplicht de abdij te verlaten. Alle gronden en goederen werden in beslag genomen door de overheid en geveild. Hoewel de norbertijnen nadien naar de abdij terugkeerden, kwam tijdens deze woelige periode een eind aan het bierbrouwen. De brouwketels werden in 1828 als oud ijzer verkocht. In september 2019 werd een nieuwe abdijbrouwerij ingehuldigd. In de brouwketel van ‘Braxatorium Parcensis’, wat in het Latijn ‘Brouwerij van Park’ betekent, worden waarachtige abdijbieren geproduceerd. Ze worden gebrouwen binnen de muren van de abdij en dus niet door een seculiere brouwerij. Een aantal bieren werden vernoemd naar de invloedrijke abt Libertus De Paepe, die de Abdij van Park bestuurde van 1648 tot 1682. Daarnaast worden ook licht-alcoholische bieren gemaakt, Quirinus genoemd. De naam verwijst naar de heilige wiens relieken in de Abdij van Park worden bewaard.