De Alfa Brouwerij uit het Limburgse Schinnen staat altijd al bekend om hun eigenzinnige mening, gevoel voor tradities en gezond ondernemerschap. In deze tijd van corona-crisis wordt de horeca hard getroffen. De familie Meens van Alfa Brouwerij maakt zich zorgen om het ontbreken van het sociale aspect van de horeca op dit moment en zij vragen via een emotionele tekst meer respect en aandacht voor ondernemer en medewerkers die werkzaam zijn in de horeca. Ze willen de Horeca weer terug in het basispakket.

“Waar kun je je verhaal kwijt, waar ben je even weg en toch thuis, waar kun je je beslommeringen vergeten, waar vind je een luisterend oor? Samen met partner, vrienden, collegae, clubgenoten, familie of liever helemaal alleen? Waar kun je heen voor een hapje en een drankje, als je een dansje wil doen, even in een vreemde verfrissende omgeving wil zijn, andere indrukken op wil doen, uit de band wil springen, nieuwe ideeën wil opdoen, nieuwe mensen wil leren kennen of net even alleen wil zijn zonder eenzaam te zijn?”

“Het café was dé plek van verbinding, de plek waar je met je problemen en zorgen terecht kon, waar ‘ruzies’ beslecht werden en afspraken gemaakt. Waar de sociale omgeving oplossingen kon creëren, waar sociale cohesie hoogtij vierde, de lijm van de lokale bevolking. De plek waar mensen samen kwamen! Cafés, ze zijn er wel nog, maar de sociale functie van de cafébaas is overgenomen door mediators, echtscheidingsadvocaten, en overheidsinstanties. Problemen worden complex gemaakt en de samenleving wordt opgezadeld met de kosten.”

“De samenleving individualiseert, de overheid stimuleert dat -bewust of onbewust- alles moet gereguleerd worden van bovenaf, eigen creativiteit is taboe. De menselijke maat en het eigen oplossend vermogen worden niet gestimuleerd en geaccepteerd. Algemeen geldende regels zijn belangrijker geworden dan oplossingen vanuit de gemeenschap, anders is het niet meer beheersbaar, wordt dan als argument gebruikt. Dat horeca zo eigenlijk niet meer betaalbaar is en zo haar sociale functie verliest hebben we ons blijkbaar niet gerealiseerd.”

“Wij van Alfa Bier vinden het sociale aspect van horeca super belangrijk en hopen dat er weer meer respect en aandacht komt voor ondernemer en medewerkers die werkzaam zijn in de horeca. En vooral dat de overheid het belang onderkent van deze bedrijfstak. Het zou mooi zijn als gemeenschapszin weer belangrijk wordt.”