In de nacht van 5 op 6 maart is Armand Debelder, bezieler van Geuzestekerij en Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel, overleden. Dankzij de inzet, het doorzettingsvermogen en het harde werk van Armand groeide zijn geliefde lambiek, geuze en kriek uit tot een streekproduct dat gesmaakt wordt door bierliefhebbers uit alle werelddelen. Armand (1951-2022) leerde de stiel van het geuzesteken van zijn vader Gaston die het befaamde café-restaurant ‘De Drie Fonteinen’ uitbaatte. In de jaren 1970-1980, toen vele brouwerijen en stekerijen er de brui aan gaven, bleef de familie Debelder koppig doorzetten. Een prachtig streekproduct mocht immers niet teloorgaan. Armand leed sinds 2019 aan kanker.

Toen Gaston met welverdiend pensioen ging, nam Armand de geuzestekerij ‘De Drie Fonteinen’ van zijn vader over. Samen met een paar gelijkgestemde zielen redde hij de geuze letterlijk van de teloorgang. Armand zette zich met vol enthousiasme in voor de promotie en bescherming van de geuze. Mede dankzij zijn doorzettingsvermogen erkende het Voedselagentschap het ambachtelijke brouwprocédé als uniek waardevol patrimonium. Geuze werd ook officieel erkend als streekproduct. Hij was ook de stuwende kracht achter de HORAL – een uniek samenwerkingsverband tussen de geuzestekers – en de vermaarde ‘Toer de Geuze’.

Gaandeweg werd zijn bedrijf uitgebreid en in 1999 kon hij zijn aloude droom realiseren: zelf lambiek brouwen. In de Hoogstraat geurde het voortaan naar wort en gerst in de wintermaanden. Erkenning en internationaal succes volgden in de daaropvolgende jaren. Op alle grote bierfestivals kaapte brouwerij ‘De Drie Fonteinen’ de prijzen weg. Na verloop van tijd gaf hij de brouwstok door aan een paar jonge opvolgers die zijn levenswerk ongetwijfeld in dezelfde spirit zullen verderzetten. 

Bij de planning en uitbouw van het Lambiekcentrum bleek zijn expertise van goudwaarde. Omwille van zijn grote verdiensten als geuzesteker, brouwer en onvermoeibaar promotor van de Beerselse streekproducten werd hij in 2006 gehuldigd als ereburger van Beersel.

Fotocredits: Beer idiots