Biercafé De Bonte Koe en biergilde de Dubbele Arend organiseren op zondag 25 november 2018 het tweede Noord-Hollands barrel-aged bierfestival op de Koemarkt in Purmerend. Bier op hout staat midden in de belangstelling. Het hout komt in allerlei vormen en smaken terug en vervult verschillende functies afhankelijk van de wens van de brouwer. Er zullen deze middag ca. 35 houtgerijpte bieren geschonken worden.

In grote lijnen zijn er vijf manieren om met hout in de brouwerij te werken. Het bier op puur hout laten rijpen om het met een houtaroma te verdiepen, het laten verrijken met het aroma van een drank die eerder op het vat gerijpt heeft (whisky/sherry/port/wijn etc.), een tweede vergisting van het bier met de micro-organismen die in het hout aanwezig zijn (gemengde vergisting). Het hout kan ook een rol spelen bij het primaire gistingsproces (bijvoorbeeld geuzebieren) en tenslotte het toevoegen van houtsnippers tijdens de lagering van het bier. Iedere manier geeft een totaal ander effect en smaak.

Er zullen deze middag ca. 35 houtgerijpte bieren geschonken worden. Er is voor iedereen wel een keuze te maken uit de verschillende bierstijlen: blond, dubbel, tripel, quadrupel, barley wine, rye wine, stout, porter, pale ale, scottish ale, amber, bock enz. Een uniek festival voor Noord-Holland en een ultieme kans om deze exclusieve bieren te proeven bij:                biercafé de Bonte Koe, Koemarkt 24 in Purmerend tussen 14.00 en 18.00 uur.