Donderdag 21 maart wordt de gerestaureerde Leeuwin van Battel onthuld ter ere van de tweede verjaardag van Batteliek, de microbrouwerij, -stokerij en limonaderij van Battel. Op 23 maart viert Batteliek de tweede verjaardag. Batteliek is een microbrouwerij, -stokerij en limonaderij gelegen in de historische kerk van Battel, bij Mechelen. Het is ondertussen een geliefkoosde ontmoetingsplaats voor wandelaars, fietsers en de inwoners van Battel. Je kan er genieten van een hapje en drankje, maar ook workshops volgen over brouwen, distilleren en food-pairing.

Batteliek, dat al een reputatie heeft opgebouwd met het assortiment vruchtensiropen, onder andere via supermarkt Colruyt, viert deze mijlpaal met de onthulling van de gerestaureerde Leeuwin van Battel donderdagochtend. Dit is een burgerinitiatief van werkgroep ‘Leeuwin van Battel’.

Achtergrondinformatie
De Leeuwin van Battel, een standbeeld dat zo’n 130 jaar geleden in de Engelse tuin van het kasteel van Baron Empain werd geplaatst, is een symbolisch eerbetoon aan de rijke geschiedenis van Battel en de invloedrijke rol van de familie Empain. Edouard Empain, een beroemd industrieel ingenieur, staat bekend om zijn visionair leiderschap en bijdragen aan de ontwikkeling van industrie en infrastructuur, zowel in Battel als ver daarbuiten tot in Parijs, Cairo en zelfs China. Onder Battelaars wordt de familie Empain vooral herdacht om hun invloedrijke aanwezigheid tussen pakweg 1880 en 1950. Van het aanmeren van het jacht de Primavera in de Leuvense Vaart, naar het sponsoren van de loden glasramen voor de Sint-Jozefkerk die ook vandaag nog in Batteliek hangen, tot het ondersteunen van de lokale harmonie, scholen etc. Iedere familie uit de buurt heeft wel een verhaal over de familie Empain. Rond 1952 werd het kasteel afgebroken en het gebied, van wat ooit de privétuin van de Empains was, verkaveld. Na meer dan een eeuw buiten te hebben gestaan, werd de leeuwin in 2015 herontdekt en het plan opgemaakt om haar in ere te herstellen.

Betrokkenheid Het Anker en Batteliek
Toen in 2021 de werkgroep Leeuwin van Battel bij Charles Leclef en Brouwerij Het Anker aanklopte was er meteen een klik. “Vanuit Het Anker weten we maar al te goed wat voor een positieve impact erfgoed kan hebben op de buurt. Als we op deze manier Battel en Batteliek nog dichter bij elkaar konden brengen, was dit project voor ons natuurlijk een no-brainer.”
Na een minutieuze restauratie door Altri Tempi uit Brasschaat, is het beeld vanaf donderdag weer te bezichtigen in het centrum van Battel, net voor Batteliek. Zo blijft ook in de toekomst de geest van Baron Empain aanwezig in deze Mechelse deelgemeente.