Het duurde meer dan een halve eeuw om in Brussel een nieuwe brouwerij te zien die zich toelegt op spontane gisting. Met DANSAERT heeft Brussels Beer Project (BBP) de ambitie om de cultuur van lambiek en wilde fermentaties opnieuw populair te maken. Hoewel lambiek en geuze de laatste jaren weer aan populariteit wonnen in het buitenland, zijn deze bieren van spontane fermentatie nog vrij ongebruikelijk in de routine van jonge Brusselaars en Belgen, zo vinden de brouwers.

Koelschip op de grote markt

BBP is van plan de regels te breken. De brouwers hebben een mobiel ‘koelschip’ ontworpen, een open kuip die makkelijk door de stad kan bewegen, waardoor verschillende gisten en bacteriën kunnen worden geënt, waaronder de beroemde Brettanomyces Bruxellensis-gist. Ze huldigden het in op het mooiste plein ter wereld, de Brusselse Grote Markt, voor het eerste brouwsel van het seizoen, afgelopen 23 november. Andere ongewone plekken voor inoculatie staan op de planning.