Op 18 en 19 maart 2023 vindt voor de 2e keer op rij het bierfestival The Beer Experience plaats in de oude mijngebouwen van Heusden-Zolder. Prachtige locatie voor dit festival, met als baseline: Beer, Food & Music. Wie aan een bierfestival denkt, denkt vaak aan plastieken witten tenten met luide dronken mannen in een ‘Oktoberfest’-sfeer. Zet dat beeld uit je hoofd, de organisatoren zijn de pioniers van een ander soort bierfestival. Ze mikken op 3000 heel diverse bezoekers op twee dagen tijd.

BEER:

De organisatie maakt zelf een selectie van brouwers die ze respecteren. Kleine, grote, bekende, minder bekende, binnen- en buitenlandse. De brouwers zijn zelf aanwezig om de uitleg over hun bier te doen. Ze hebben 32 brouwerijen geselecteerd die verspreid staan in CC De Muze en ZLDR Luchtfabriek. In de Balzaal, De Zwarte Zaal, de compressorenhal van het ophaalmachinegebouw enz…. Dit zijn de aanwezige brouwerijen: Hophemel, Bofkont, Old Street Brewery (UK), d’Oude Maalderij, Van Dijck, St Bernardus, Les Intenables (FR), Kerkom, Hoppug, De La Senne, Huyghe/Artevelde, Zythologist, Kromme Haring (NL), Moersleutel (NL), Dochter van de Korenaar, Basqueland (ES), Dochter van de Korenaar…. De website www.thebeerexperience.be wordt telkens aangevuld als er een nieuwe brouwerij bijkomt.

FOOD:

Op twee dagen tijd zorgt de organisatie voor zes bierpairings met eten. Daarvoor strikten ze bekende en minder bekende namen. Tom Bollen van Restaurant Taratata (Bierkaart van het jaar 2022 – Gault&Millau), Raf Sainte van De Gebrande Winning (Bierkaart van het jaar 2019 – Gault&Millau, Beste Bierbestemming ter wereld – RateBeer en Beste bierrestaurant en opgenomen in Bib Gourmand van Michelin), Evert Schraepen, 8 jaar gewerkt als kok en patissier van Zilte (3-sterren Michelin en 18,5/20 Gault&Millau) en brouwer van North Antwerp Brewery, Tom Jacobs van Antidootdoet een kaaspairing, Philip Reynders van restobar Oogst van Eden pairt met zijn Koolputter, Kim Van Opdurp van Pink Boots doet een pairing met desserts.

MUSIC:

Daar kunnen we kort over zijn: muzikanten en een DJ-duo spelen korte sets gedurende de dag verspreid over verschillende plaatsen in het gebouw. Fence, Kregel, Annabel Lee, Marco Z en band, The Beatles Experience met Rocco Di Turi, 2-3 Go!, Big Joe & Phantom 309 plays Tom Waits, Barabanda en DJ’s Xavier en Vital. Biertje in de hand en genieten maar!

MORE EXPERIENCES:

Expo: Blik op Kunst, curated by Stroombrouwers uit Gent. Met kunst op hun blikken bier ondersteunen ze kunstenaars.

BeerTalks: Zoals TED-talks, maar dan over bier. Korte masterclasses van experts in hun vakgebied. Raf Souvereyns (Bokke) met een geuze-tasting. Gert Keunen (Keun) brouwerij over de rise and fall van kleine brouwerijen, Mattijs Nuyts (Brouwerij Bosteels) over vergeten bieren, Ronald Mengerink van De Dochter van de Korenaar over lichte gerijpte bieren enz…

Brouwland Biercompetitie: Op zondag wordt de finale van de Brouwland biercompetitie gehouden.

NIEUW:Old Street Brewery uit Londen zal een uniek bier ontwikkelen ter ere van het festival. Enkel daar te verkrijgen. We schrijven begin 2023 een online wedstrijd uit om de naam voor het bier te bedenken.

Het festival kan tot stand komen met de hulp van CC De Muze en gemeente Heusden-Zolder. Ook CVO De Verdieping is partner.