In Almkerk is iets bijzonders aan de gang. Vanuit het schijnbare niets staat daar, in het centrum van het dorp, over enkele weken een bierbrouwerij compleet met bierlokaal te pronken die zijn weerga niet kent. De broers Hans Anton en Clement Verschoor zijn hier verantwoordelijk voor.

Vijf jaar geleden bleef er bij een door Hans Anton georganiseerde bedrijfsverloting een brouwpakket over. Niemand zag daar iets in. Hij wel, het leek hem wel leuk. Na een keer brouwen in dat plastic emmertje besloot hij door te gaan, maar wel met een zelfgemaakte brouwinstallatie. Een kleine vijf jaar lang werd er met veel plezier elke keer zo’n 30 liter bier geproduceerd. Vrienden, kennissen en familie waren vol lof over de kwaliteit en er begon iets te kriebelen bij de brouwer. Dat kan ook groter en dan gelijk professioneel. Broer Clement wordt er bij betrokken en samen besluiten zij dat ze een volwaardige brouwerij willen opzetten. Hans Anton heeft een schuur op zijn erf staan die kan worden gebruikt. Omdat er in vroeger tijd recht werd gesproken op deze plaats besluiten de mannen hun brouwerij ‘De Magistraat’ te noemen.

Brouwtechniek

In 2018 wordt de brouwerij officieel opgericht. Maar al pratende wordt de brouwerij steeds groter en de schuur te klein. Ze willen de zaak echt fors aanpakken en hebben dan het geluk dat de buurvrouw van Clement haar oude boerderij net in de verkoop gaat doen. Aan de Kruisstraat in Almkerk is precies de ruimte beschikbaar die de mannen voor ogen staat. Er wordt naar contacten in de bierwereld gezocht en zij komen uit bij Constant Keinemans van het adviesbureau BrouwTechniek die hen helpt met de juiste keuze van ketels en dat soort zaken. De drie mannen gaan op koopjesjacht in Jinan in China waar ze wonderwel goed slagen. De financiële middelen hebben ze zelf en dat geeft een hoop rust zoals beiden aangeven. Begin 2019 staan er opeens een viertal 40-voetscontainers op het boerderijerf.

November

Inmiddels staat alles opgesteld in de brouwerijruimte en kan er per keer 15 hectoliter gebrouwen worden en is er lager-zolderruimte voor niet minder dan 200 hectoliter. In het, onder hetzelfde dak gebouwde, Bierlokaal staan er al 16 kranen in de wand te stralen. Daar moeten straks 8 eigen bieren en 8 bieren van bevriende brouwers uit getapt gaan worden. De opzet is dat beide mannen in november hun eerste Magistraatbier uit de ketels willen laten vloeien. Om dat te bereiken moet er nog wel het nodige gebeuren maar dat de circa 4000 inwoners van Almkerk er op korte termijn een prachtige brouwerij annex bierlokaal bij hebben is wel zeker. En, zoals Hans Anton zegt, “als de helft regelmatig langskomt zijn wij tevreden”.