Onthaasten en genieten, dat is de rode draad in de nieuwe podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ Elke vier weken gaat biersommelier Frits Dunnink op zoek naar de mooiste verhalen rond ambachtelijk bier, de brouwers en de biercultuur van de Lage Landen. Samen met producer en gastheer Friso Gosliga doorkruist hij Nederland en Vlaanderen om op bezoek te gaan bij interessante gasten. Elke aflevering van de podcast wordt met een mobiele studio op locatie gemaakt.

In Nederland en Vlaanderen is er sinds dit najaar een nieuwe podcast over bier en biercultuur: ‘Bierschrijver spreekt…!’. Het is een idee van Frits Dunnink, die als auteur, biersommelier en smaakenthousiast bekend is uit de krant en van radio en tv. De podcast sluit aan bij de andere publicaties van Dunnink over onze biercultuur, zoals zijn jaarlijkse scheurkalender, zijn boeken over genieten van bier en ‘Bierschrijver.nl’: het al sinds 2015 bestaande online magazine voor bierliefhebbers. Daaraan is ook de naam van de podcast ontleend. Liefhebbers kunnen stipt op de 15e van iedere maand een nieuwe aflevering verwachten van ‘Bierschrijver spreekt…!’, onder meer te vinden op de podcast-platforms van Apple, Spotify en Google.

De gerieflijke sfeer van een bruin café

De opzet van ‘Bierschrijver spreekt…!’ is in lijn met de opvatting van de makers over het genieten van bier: je neemt er het liefst even de tijd voor, om er in goed gezelschap met aandacht van te genieten. De podcast ademt de sfeer van een goed bruin café, waar samen met een gast uit de bierwereld een onderhoudend gesprek wordt gevoerd over met liefde gebrouwen bier. De afleveringen duren tussen de 45 en 60 minuten. Met hun podcast onttrekken de makers zich zoveel mogelijk aan de waan van de dag. Niet hijgerig op zoek naar het laatste nieuws of de nieuwste trends, maar uitzoomen op achtergronden en bredere ontwikkelingen. In de afleveringen van ‘Bierschrijver spreekt…!’ krijgen de kennis, verhalen en anekdotes van de gasten alle ruimte.

Het ongezegde ter sprake brengen

Waar komt het idee voor de podcast vandaan? Biersommelier Frits Dunnink: “Al heel lang interview ik persoonlijkheden uit de bierwereld. Dat levert prachtige verhalen op, die je op Bierschrijver.nl kunt lezen. Maar bij die interviews vind ik het altijd erg jammer dat er veel meer mooie verhalen op tafel komen dan je in een geschreven artikel kwijt kunt. Zo ontstond het idee om die verhalen over bier, brouwen en biercultuur ook in de vorm van een podcast aan bod te laten komen.”

De podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ maakt Frits Dunnink samen met Friso Gosliga, die als stemacteur en voice-over tekent voor de productie en optreedt als gastheer. “Friso is mijn oudste en beste vriend. We kennen elkaar al sinds de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden”, vertelt Dunnink. “In die tijd hadden we al een droom: ooit samen eens een radioprogramma maken, geïnspireerd op de vrijdagavondshow van Curry & Van Inkel. Met onze podcast komen we een heel eind in de richting om die droom werkelijkheid te maken.”

Recht doen aan bier en positief verrassen

Met zijn podcast wil Frits Dunnink, net als met zijn andere werk als Bierschrijver, een bijdrage leveren aan een sterke biercultuur: “Er zijn al veel stappen gemaakt om in Nederland bier te emanciperen”, legt hij uit. “Maar er bestaan nog zoveel hardnekkige misverstanden over genieten van bier. Mensen zijn nog altijd oprecht verbaasd over de smaakrijkdom, de fascinerende verhalen, historie en het cultuurgoed dat besloten ligt in de wereld van ons bier. Qua waarde en beleving is bier absoluut gelijkwaardig aan bijvoorbeeld wijn. Maar misschien is bier nog wel oorspronkelijker, omdat het als drank zo nauw verbonden is met de Lage Landen. Daarom kunnen er nooit genoeg goede verhalen worden verteld over met liefde, toewijding en vakkennis gebrouwen bier.”