Op zaterdag 14 mei wordt in de wijk Leidschenveen Ypenburg, vanuit de plaatselijke Stadsmakers, een feestelijke programmadag opgezet. Onderdeel van de vele activiteiten op die dag in zowel Leidschenveen als Ypenburg is een bierproeverij van zes verschillende Blond-bieren van zes verschillende brouwerijen uit de regio.

Blond bier is een prachtige bierstijl als eerste kennismaking met speciaalbier of voor de liefhebbers om te proeven hoe verschillend blond bier kan smaken als het van zes verschillende lokale brouwerijen komt. Alleen uit de regio, als uitnodiging om deze brouwerijen eens te bezoeken en vooral die brouwerij waarop jouw keus is gevallen als hét biertje wat je de rest van de zomer wilt blijven drinken. Is het niet te koop in een super of bierboetiek dan kan je het op fiets gaan scoren. En daarmee is de vraag: ‘waarom een bierproeverij’ al voor een groot gedeelte beantwoord.

Op het blond-bierproeffestival worden twee bieren uit Den Haag geproefd. Van eiberbier.nl het Hofblond en van kompaanbier.nl de Bondgenoot. Uit Leiden is er van leidschbier.nl het Leidsch Blond. crookedspider.nl uit Wassenaar doet mee met ‘Doe mij ’n Del’ en uit het Westland komt van westlanderbier.nl ‘Kâhwe Klâwe’. ‘Blonde Anouk’ tenslotte komt uit Delft van dekoperenkat.nl. Zes blond-bieren, maar oh zo verschillend. De ‘Blonde Anouk’ bevat met 5% het minste alcohol, is fris en mild gehopt, kruidig en lichtzoet. De ‘Kâhwe Klâwe’ is met 7,5% het hoogst in alcohol en heeft een uitdagend volle smaak van gerstemout en hop. Hofblond (6,4%) heeft een fruitig aroma, een licht bittere aanzet en een aangename zoete afdronk, dit bier is gebrouwen met drie verschillende soorten hop. De Kompaan staat bekent om ‘A whole lot of Gusto’. Bondgenoot was en is hun eerste bier waar het in 2010 allemaal mee begon. Dit bier heeft een aroma van verse limoen en een progressie van fruitig naar hoppig van smaak, gemaakt met de beste Europese en Amerikaanse hoppen. Twee soorten hop gaan er in Leidsch Blond (6,5%), goudgeel bier met een fruitige geur en een mooie balans tussen zoet en bitter. Doe mij ’n Del is een verleidelijk blond bier uit het duingebied Meijendel, is fris en door-drinkbaar, de naam is een vergeten uitdrukking voor de verzakking van een duinvallei.

Je kunt gaan proeven op zaterdagmiddag 14 mei 2022 van 13.30 tot 16.30 uur op het Simon Carmiggelthof 29, het plein centraal in het winkelcentrum Leidschenveen, bij eetcafé Verhage Leidschenveen. Deelname aan de proeverij kost € 5,-. Daarvoor ontvang je een origineel proefglas als herinnering met 3 munten om 3 bieren te proeven. Losse munten kosten € 1,-. Men schenkt proefglaasjes van 12 cl. Voor de liefhebber is er een six-pack samengesteld van de zes verschillende blond-bieren om thuis na te genieten. Deze kost € 15,- en is alleen op de dag zelf verkrijgbaar tijdens de proeverij.

Voorinschrijven kan bij Verhage Leidschenveen tegen betaling van € 5,- of door overboeking van € 5,- op NL37 INGB 0691 1261 00 t.n.v. SkipDesign met vermelding van een email-adres. Je ontvangt in beide gevallen een bevestiging van deelname per mail waarmee je op de dag zelf direct aan het proeven kan gaan.