Dit jaar bestaat Brouwerij St.Bernardus 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er nu een 192 pagina’s dik boek verschenen over de geschiedenis van de brouwerij. Tevens staat het boek vol met culinaire hoogtepunten van tientallen topchefs. In de herfst van 2021 volgt nog een speciaal jubileumbier, een limited edition. Als het lukt vanwege COVID-19 zal er in de zomer een groot meerdaags openluchtfeest worden gehouden in de nabijheid van de brouwerij.

We schrijven 1946. Het jaar waarin de broers Evariste en Antoine Deconinck de kaasmakerij die ze overgenomen hadden van de naar Watou uitgeweken trappisten van Mont des Cats stilaan omtoverden naar een brouwerij. Dat deden ze op vraag van de trappisten van Westvleteren die op dat moment beslisten om hun brouwersactiviteiten te beperken tot hun eigen gemeenschap. Dit en veel meer geschiedenis vind je in het gloednieuwe boek dat Brouwerij St. Bernardus lanceert naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de brouwerij. Ze gaan er ook dieper in op hun brouwproces, vertellen er welk pad de eigenaren hebben bewandeld om tot het punt te komen waar ze nu staan, maar bovenal proberen ze de liefde voor hun bier en hun vak te beschrijven in geuren en kleuren.

Het boek brengt niet enkel verhalen van vroeger, toen en nu maar biedt ook de mogelijkheid om ermee aan de slag te gaan. Net zoals ze in hun dagelijkse doen en laten gedreven zijn om duurzame samenwerkingen op poten te zetten met lokale en regionale bedrijven en ondernemers in functie van productie, expansie, horeca- en bezoekerswerking, enz. hebben ze ook voor het boek deze filosofie ter harte genomen. De biercocktails werden gecreëerd in samenwerking met Deluxe Distillery uit Kuurne en het is absoluut geen toeval dat er zoveel chefs uit de regio rond de brouwerij preus lik fjirtig aanwezig zijn met hun St.Bernardus signature dishes. Op die manier wensen ze als brouwerij ook een verhaal te vertellen van de regio en een katalysator te zijn van de economie en het toerisme van hun mooie streek.

Het gastronomisch hoofdstuk van het boek geeft een forum aan een rits van lokale, regionale, nationale en internationale chefs, al dan niet voorzien van de obligate Michelin sterren. Zoals Tim Boury van Restaurant Boury**, Michael & Franky Vanderhaeghe van Hostellerie St.Nicolas**, Bert Recour van Restaurant Pegasus, Raf Sainte van De Gebrande Winning (onlangs nog verkozen tot het beste bierrestaurant ter wereld), Johan Vanhaute van Hotel Ariane (sinds 2013 onafgebroken verkozen tot het beste hotel van België), Dirk Battheu van Restaurant ’t Blauwershuys, Nelson Tanate van het Nederlandse Restaurant De Librije***, Stefaan Couttenye van Restaurant ’t Hommelhof, Peter Goossens van ’t Hof van Cleve***, hun eigenste Filip Lebbe van Bar Bernard en ga zomaar door.

Zaakvoerders Hans & Julie Depypere: “Net zoals we bij het maken van ons bier streven naar een onberispelijke kwaliteit, hebben we deze maatstaf ook gehanteerd bij de creatie van dit boek. We zijn ongelofelijk dankbaar dat er zoveel chefs hun vrijwillige medewerking hebben verleend, we zijn trots op ons team die bij de totstandkoming bij wijze van spreken bloed, zweet en tranen heeft verloren maar bovenal zijn we fier dat we op deze manier het verhaal van onze prachtige familiebrouwerij op een nieuwe manier naar buiten kunnen brengen. We voelen ons klaar voor de volgende 75 jaar!”

Het boek verschijnt in drie talen (Nederlands, Engels en Frans), telt 192 pagina’s en wordt uitgegeven door Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, o.a. bekend van de boeken van Sandra Bekkari, Nina Mouton, LikeMe, Stefaan Degand, Mathieu Terryn en Thomas De Gendt maar ook van TV-programma’s als ‘De Cel Vermiste Personen’, ‘Lotgenoten’, ‘Durven Falen’ en vele andere. Het boek is beschikbaar in de betere boek- en drankenhandel maar ook in onze brouwerijwinkel en via de webshop van St.Bernardus.

Limited Edition 75 jaar bier

Net zoals St.Bernardus naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de brouwerij een eenmalig, limited edition bier op de markt bracht, gaan ze eind 2021 ook een nieuw bier lanceren dat een beperkte oplage zal kennen. Welk bier dat precies gaat zijn, dat zullen ze communiceren in de loop van de herfst. Wens je als fan of consument daar als één van de eerste van op de hoogte gebracht te worden? Dan kun je je via hun website inschrijven op de nieuwsbrief.

Feest

Wat is een verjaardag zonder feest? Oorspronkelijk plande St.Bernardus om in de zomer van dit jaar een heus feest op poten te zetten maar ook hier heeft COVID-19 een stokje in de wielen gestoken. Maar niet getreurd, dat geeft hun des te meer tijd om alles uit de kast te halen om in de zomer van 2022 er helemaal te staan. Wat kan je verwachten? Ze plannen een meerdaags openluchtevenement in de buurt van de brouwerij onder de noemer ‘Barn Bernard’. Het zal een Hemels Evenement worden waar naast hun onvolprezen Hemelse Nectar ook ruimte zal zijn voor een sterk programmatorisch aanbod en dito culinaire invulling, beide natuurlijk ook met de nodige lokale touch. Ook hier wordt geïnteresseerden aangeraden om zich via hun website in te schrijven op de nieuwsbrief. Zo verneem je uit eerste bron alle details over dit feest. Het evenement maakt ook deel uit van de nieuwe ‘Grote Goesting’-campagne van Westtoer, waarbij onder andere diners op unieke plekken in de kijker worden gezet.