Triporteur Haze van BOMbrewery is nieuwe bier, een New England IPA van 6,8% gebrouwen met licht gebakken havermout en havervlokken. De Triporteur Haze is het twaalfde bier in de Triporteurreeks van brouwer en moutbakker Bert Van Hecke. De naam Haze verwijst naar de troebelheid (haziness) van het bier, maar ook naar het troebel zicht dat de brouwer overhield aan het zien van de hoprekening. Tijdens het brouwproces werd namelijk meer dan 35 kilogram hop toegevoegd: in de whirlpool en tijdens de gisting en lagering.

Speciaal voor de Haze ontwikkelde de moutbakker de Haver/Haze-mout waarvoor havermout en havervlokken licht geroosterd werden in de moutoven. Vernieuwing en creativiteit zitten in het DNA van moutbakker Van Hecke. De Haze is dan ook het derde nieuwe bier – na de Basta en de Nipple – dat BOMBrewery lanceert over een tijdspanne van iets meer dan een jaar. De Triporteur Haze is verkrijgbaar sinds 18 maart en is beschikbaar in de betere drankenhandel en uiteraard ook in de beershop van BOMBrewery zelf.

Originele moutbakkerij
BOMBrewery of BOMBrouwerij staat voor Belgische Originele Moutbakkerij en brouwerij (Belgian Original Maltbakery® and Brewery). Vroeger beschikte elke brouwerij over een eigen mouterij. Vanuit deze traditie bakt BOM zelf zijn eigen mouten als eerste echte moutbakkerij ter wereld. Het gaat om nieuwe mouten die speciaal ontworpen worden in functie van de Triporteurbieren. De man achter BOM heet Bert Van Hecke. Bert is begonnen als huisbrouwer en heeft het vak geleerd in brouwerijen met wereldfaam. Hij was keldermeester bij een geuzebrouwerij en brouwmeester bij een Vlaamse brouwerij waar hij hun klassieke ’12’ op punt zette. Hij werkte wereldwijd in brouwerijen van de V.S. tot China wat hem de juiste bagage gaf om zijn eigen unieke reeks van Belgische bieren te brouwen. BOMBrewery vierde onlangs pas zijn zesde verjaardag, maar het palmares oogt niet onaardig met een reeks Triporteurbieren, de Special Roast Series en enkele cooperation brews. Alle bieren worden wereldwijd geëxporteerd. Ongeveer 60% van de productie is bestemd voor het buitenland.