De Wassenaarse brouwerij Crooked Spider heeft zondag 27 oktober jl., op haar 5e verjaardag, een crowdfundingscampagne gelanceerd om financiering op te halen voor de opschaling van de brouwerij. Via de campagne kunnen certificaten en vouchers worden gekocht. Met de opbrengst bouwt Crooked Spider een nieuwe brouwerij, waaruit 250.000 liter per jaar kan vloeien.

De brouwerij is in 2014 opgericht door Niels Beekhuizen, tijdens zijn studie Chemische en Levensmiddelentechnologie. Inmiddels staat Crooked Spider niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten, bekend als brouwerij met uitdagende smaken van topkwaliteit. De brouwerij is al meerdere malen (inter)nationaal in de prijzen gevallen, onlangs is de Russian Imperial Stout zelfs verkozen tot beste Imperial Stout van Nederland tijdens de Dutch Beer Challenge. Na een periode van twee jaar als hoofdbrouwer bij Brouwerij Scheveningen is Niels vol goede moed begonnen aan het ontwerpen van de in zijn ogen perfecte brouwerij. Veel mogelijkheden, weinig poespas en gewoon onwijs goede bieren brouwen. Niet alleen voor zijn eigen merk, maar ook andere lokale brouwers worden uitgenodigd om hun bieren in Wassenaar te produceren. “Brouwers krijgen in andere brouwerijen niet de kans hun bieren tot perfectie te brengen”, aldus Niels. “We hebben dit zelf ook meegemaakt. Een bier dat meer tijd nodig heeft om meerdere dry-hop temperaturen te doorlopen, moest en zou er binnen vier weken uitgeperst worden. Als het niet klaar is? Jammer dan, de tank moet leeg. Zo gaan wij dus niet werken!”

De brouwkennis binnen Crooked Spider komt uit eigen ervaring, ondersteund door de theoretische kennis als levensmiddelentechnoloog en wordt sinds vorig jaar uitgebreid door een Master’s studie in Brewing and Distilling. Er wordt een brouwerij geplaatst met een brouwcapaciteit van 1500 liter per batch. De vergistingsmogelijkheden bestaan voorlopig uit 1500 en 3000 liter per keer. De bieren zullen worden afgevuld op de eigen blikkenlijn. Om de brouwerij te financieren worden certificaten op de aandelen verkocht, alsmede voorverkoop vouchers voor Crooked Spider bieren. Het geld wordt niet alleen gebruikt om de brouwerij neer te zetten, maar ook een eigen proeflokaal. Iedere certificaathouder mag zich mede-eigenaar van de brouwerij noemen, krijgt sowieso een uniek T-shirt, en mag jaarlijks met vrienden langs komen om nieuwe en bekende bieren van de brouwerij te proeven. Bij meerdere certificaten heeft de investeerder recht op nog meer goodies, oplopend tot een eigen vatgelagerd bier.

De crowdfunding loopt via de eigen website van Crooked Spider. Hier is ook de prospectus voor het project te vinden. Bovendien houdt de brouwerij informatieavonden op 30 & 31 oktober, en 12, 13, 27 en 28 november 2019. Bezoek www.crookedspider.com/crowdfunding en wordt mede-eigenaar van de tofste brouwerij van Wassenaar.