In 2021 komt het WK veldrijden na vijf jaar terug naar België. In het weekend van 30 en 31 januari 2021 landt het veldritcircus in Oostende. Organisator Rik Debeaussaert wil de West-Vlaamse sterktes uitspelen en slaat zoveel mogelijk de handen in elkaar met West-Vlaamse ondernemers. De eerste West-Vlaamse partner is Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove die de officiële bierpartner van het wereldkampioenschap wordt.

Organisator Rik Debeaussaert is geen onbekende in de wereld van het veldrijden. Zo organiseerde hij in 2007 samen met zijn team al het WK veldrijden in Hooglede-Gits, waar Erwin Vervecken won. In 2017 organiseerde hij ook het BK veldrijden in Oostende met een passage over de gekende en veelbesproken brug over de Koningin Astridlaan en de tramsporen. De deskundige kennis van het organiserende team zal ervoor zorgen dat het WK in 2021 een topper wordt.

Lokale partners

Aangezien het WK plaatsvindt in West-Vlaanderen, wil het team van Rik Debeaussaert de West-Vlaamse sterktes uitspelen om er een topweekend van te maken. Hiervoor gaan ze zoveel mogelijk samenwerken met lokale ondernemers. Een van de eerste partners is Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove. Onlangs werd het contract tussen beide partijen ondertekend waardoor Brouwerij De Brabandere met Bavik Super Pils en Kwaremont de officiële bierpartner wordt voor het wereldkampioenschap 2021 in Oostende. “Het is fantastisch dat een organisatie resoluut kiest om met lokale ondernemers en producenten te werken”, reageren Albert De Brabandere en Stijn Vermoere van Brouwerij De Brabandere enthousiast. “Het geeft ons de mogelijkheid om onze bieren extra in de kijker te zetten. We zitten al jaren mee aan tafel met grote klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen en de E3-prijs Harelbeke, maar een wereldkampioenschap is toch nog van een ander niveau.” Ook Debeaussaert is tevreden: “Laat ons allemaal eens wat trotser zijn op onze West-Vlaamse roots. We beschikken lokaal over de beste producten ter wereld en dat is niet niets. Tijdens de verschillende gesprekken met Brouwerij De Brabandere kwam duidelijk naar voren dat dit een trotse West-Vlaamse onderneming is en dus de perfecte partner om mee te stappen in het verhaal.”

West-Vlaamse ambassadeur

Brouwerij De Brabandere, die exporteert naar ruim 50 landen, ziet de samenwerking ook als een mooie kans om haar buitenlandse klanten kennis te laten maken met het veldrijden als typisch Vlaamse sport. “Als West-Vlaamse brouwerij vinden we het belangrijk om onze buitenlandse klanten meer mee te geven dan enkel onze biercultuur”, aldus Albert De Brabandere. “Wij nemen onze rol als West-Vlaamse ambassadeur erg serieus en deze samenwerking geeft ons opnieuw de mogelijkheid om ons West-Vlaamse land te tonen aan een breed publiek.”  Op vrijdag 31 januari 2020 wordt de volledige organisatie voorgesteld in het Zwitserse Dübendorf waar op 1 en 2 februari het WK veldrijden 2020 plaatsvindt. Dit gebeurt in het bijzijn van Vlaams minister Ben Weydts, Oostends burgemeester Bart Tommelein, West-Vlaams gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu, de Belgische ambassadeur in Zwitserland en andere notabelen.