Brouwerij De Leite in België staat bekend om het gevarieerde gamma bieren, de zin voor kunst en de speciale namen van de bieren. Alle namen van ‘De Leite Bieren’ draaien rond personen. Met de nieuwe Cuvée Oncle Pol wordt die traditie doorgezet. Het bier is een zacht-zuur ‘Vlaams rood bruin’.  

Brouwer Luc Vermeersch van De Leite houdt van mensen. Mensen zijn zijn passie. Dat valt ook te lezen in zijn recent verschenen boek ‘Ondernemen met hoge goesting/gisting. De kracht van mensen en waarden.’ Het is dan ook niet raar dat alle namen van ‘De Leite Bieren’ rond personen draaien.

Het eerste bier van de brouwerij in 2008, de ‘Femme Fatale’, werd snel opgevolgd door de ‘Bon Homme’, een bier voor de vader van de brouwer. Uit de liefde van de twee werd een kindje geboren, de tripel van het huis met de naam ‘Enfant Terriple’. Daarna volgde een bier voor de moeder van de brouwer die van bitter bier houdt. Bitter is in het Frans ‘Amère’.  Het bitter bier kreeg de naam ‘Ma Mère Spéciale’.  

Vanuit sociale betrokkenheid kwam er ook een bier dat een vergeten groep in de herdenkingen van de grote oorlog in ere wilde herstellen: de moeders. Het bier ‘Merci Maman’ laat de brouwer ook toe om te delen. 10% van de omzet van dit bier gaat immers naar een sociaal project. Nu is dit gedurende drie jaar het project ‘Kindia’.

De familie bieren werd later versterkt met enkele zacht zure exemplaren. Allen bieren van gemengde gisting die zijn gerijpt op eiken vaten. Het gaat om de ‘Cuvée Mam’zelle’, ‘Cuvée Jeun’homme’ en ‘Cuvée Soeur’Ise’. Die laatste is de Kriek van het huis. De woordspeling: een Kriek is een ‘Cerise’ in het frans. De brouwer maakte er een nonnetje van. Cerise werd Soeur Ise…  Het nieuwe bier wordt toegevoegd aan deze laatste groep van zacht zure bieren.

Cuvée Oncle Pol

De familie Vermeersch is een hechte familie. De vader van Luc was de 7de telg in een familie van 9. De vriendschap tussen de enig overlevende oom en neef Luc is heel groot. De kranige 87 jarige ‘nonkel Pol’ is nog regelmatig de biljart-maat van de brouwer. Al een tijd speelde Luc Vermeersch met het idee om een nieuw bier op te dragen aan dit bijzonder familielid. Er werd een tijd gespeeld met de naam ‘Cuvée Leopold’. Die lag te dicht bij de naam van een bestaand bier. Uiteindelijk landde het team bij de naam ‘Cuvée Oncle Pol’. Het bier is een zacht-zuur ‘Vlaams rood bruin’. Een blend tussen een bruin bier dat meer dan een jaar kon rijpen op eiken foeders en vaten en een jong blond bier. Alle etiketten van de bieren van brouwerij De Leite zijn getekend door kunstenaars van de familie. Het etiket van de Cuvée Oncle Pol toont een werk van Tinus Vermeersch. De nonkel zit zacht mijmerend te genieten van een biertje van zijn neef.

Lancering van het bier

Brouwerij De Leite nodigde op dinsdag 22 januari een aantal mensen van de pers en de bierwereld uit. Het werd een aandoenlijk gebeuren. Neef Luc had immers ook ‘nonkel Pol’ uitgenodigd. Of beter, de brouwer had de kinderen van zijn nonkel gevraagd om hun vader naar de brouwerij te vergezellen. Ze zouden samen eens een biertje proeven. De oom was zich van geen kwaad bewust. Toen hem duidelijk werd welk een eerbetoon hem te beurt viel was de verrassing en emotie groot. De brouwer kon fier en gelukkig het eerste flesje van dit nieuwe bier aan zijn geliefde nonkel en zijn familie aanbieden. De avond kon niet meer stuk. Twee gelukkige mensen genoten nog met hun familie en vrienden na van dit mooie moment. De Cuvée Oncle Pol bracht alle zielen samen. Het bier zal voor het eerst aan het grote publiek worden voorgesteld op het Brugs bierfestival op de markt in Brugge. Dit festival vindt plaats gedurende het eerste weekend van februari, op 2 & 3 februari. Iedereen is er welkom.