De triomftocht van brouwerij Huyghe begon met twee zilveren medailles in Australië in mei en eindigt (voorlopig) in Engeland met een bronzen, zilveren en gouden medaille. In totaal werden de afgelopen drie maanden niet minder dan 14 awards gewonnen. En ééntje daarvan is wel heel bijzonder: zo kregen huidig en voormalig Huyghe CEO Alain en Jean De Laet dit jaar de Michael Jackson Award.  

Michael Jackson – de auteur, niet de wereldster – was een autoriteit in de bierwereld en telt tal van ‘bierklassiekers’ op zijn literair conto. En hoewel hij al in 2007 overleed, blijft zijn gedachtengoed verder leven. Bierpassie Magazine eert hem door jaarlijks de Michael Jackson Award uit te reiken aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt binnen de brouwerijwereld in België. In 2019 viel die eer te beurt aan niet één, maar twee personen: Alain De Laet en zijn vader Jean. Laatstgenoemde zorgde voor een kentering binnen de zieltogende brouwerij die Huyghe in de jaren ’80 geworden was en zoon Alain ging verder op hetzelfde elan en bouwde de brouwerij uit tot wat ze vandaag is: een moderne, familiale onderneming die innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel draagt en geëvolueerd is tot één van de sterkere nationale brouwerijen.

Awards over de hele wereld

Brouwerij Huyghe dankt haar succesverhaal vooral aan haar sterke exportcijfers. Maar liefst 80% van de omzet wordt in het buitenland gegenereerd en het hoeft dan ook niet te verbazen dat de bieren ook internationaal scoren op biercompetities. Nadat eerder dit jaar al drie medailles werden gewonnen (in Lyon en Londen), ging het vanaf mei alleen maar crescendo: op de Australian International Beer Awards won Averbode zilver (Best Belgian/French Style Ale) en Delirium Tremens brons (Best Specialty Beer). Op de Duitse Meininger’s International Craft Beer Award won La Guillotine zilver (in Pale/Blonde Strong Ale categorie) net als Delirium Red (Fruit Beer). Op de World Beer Awards 2019 was het opnieuw prijs voor Red: het bier werd Country Winner én World’s Best Flavoured Fruit winnaar. Ook Sint-Idesbald Blond werd Country Winner, terwijl Delirium Nocturnum een zilveren medaille in ontvangst nam. La Guillotine en Blanche des Neiges wonnen er allebei brons. De meest recente medailles werden behaald in Engeland op de International Beer Challenge 2019: Delirium Argentum won er brons, Averbode zilver en Delirium Tremens goud. Het totaal aan awards voor Brouwerij Huyghe komt dit jaar daarmee op 17.

Alain De Laet, CEO van de brouwerij, voegt er aan toe: “We mogen dan wel wereldwijd scoren, toch blijven we vooral op en top Belgisch. We maken deel uit van de Belgian Family Brewers, maar het Belgische karakter willen we nog versterken. Door bijvoorbeeld nog meer te werken met lokale grondstoffen waar mogelijk of door de garantie van onze energieleverancier dat onze groene energie van Belgische windmolenparken afkomstig is.”