Sinds zaterdag 28 september jl. is Drachten een bijzonder bier rijker. Brouwerij Koningshert lanceerde een nieuw bier met eigenzinnige ingrediënten. Van elke 1000 liter gaat er € 750,- naar een organisatie die strijdt tegen mensenhandel. Dat dit bier tijdens ‘Drachten in Stijl’ gepresenteerd wordt is niet geheel toevallig.

Wilmer Woudwijk van brouwerij Koningshert noemt het namelijk een bier met stijl. “Het recept is een mix tussen gerst, tarwe, haver en een botanisch kruid. Vooral dit laatste ingrediënt geeft karakter aan dit bier. Een vergelijkbaar bier is hier in Nederland waarschijnlijk niet te vinden.”
Welk kruid dit is wil Wilmer niet verklappen. Het recept is ontwikkeld in Engeland en heeft daar de eerste prijs gewonnen. Brouwerij Koningshert bestaat sinds 2015 en maakt speciaalbier voor Drachten en omstreken. Andere bieren in het assortiment zijn een volmout Weizen en een amberbier gemaakt met cichoreiwortel. Het Wapen van Smallingerland prijkt trots op de etiketten. Het schilderij waarop het wapen geschilderd is, hangt in Grandcafé ’t Smelnehûs, het vroegere gemeentehuis.

Goed doel

Stop the traffik is een organisatie die moderne slavernij tegen wil gaan. Slavernij en uitbuiting komt heel veel voor. Kinderen worden verhandeld via Darknet en in India worden kwetsbare vrouwen in weverijen en verfhuizen uitgebuit en mishandeld. Wilmer: “Met dit speciale bier wil ik samen met de consument een steentje bijdragen door te doneren. Elk flesje brengt 0,25 cent op voor dit doel.”