Brouwerij Oud Beersel scoort 2x goud op Brussels Beer Challenge
Oud Beersel behaalde tweemaal de eerste prijs op de Brussels Beer Challenge 2018: de Oude Kriek van Oud Beersel sleepte een gouden medaille in de wacht in de categorie ‘Old style Fruit-Lambic’ en de Oud Beersel BZART Lambiek 2016 behaalde goud in de categorie van de ‘Brut Beers’. Bovendien kreeg de BZART Lambiek als ‘beste Belgische bier’ ook de ‘Belgische revelatie’-award van de Brussels Beer Challenge 2018.
Gert Christiaens van Oud Beersel was enorm blij toen hij het nieuws vernam: “In 2005 hebben wij brouwerij Oud Beersel heropgestart met respect voor traditie, kwaliteit en ambacht. Ons doel is om de lambiekbieren te beschermen voor de komende generaties. Door met regelmaat van de klok in de prijzen vallen op internationale bierconcours slagen we er in om de bieren van Oud Beersel op de wereldkaart te zetten. Onze Oude Kriek is een van onze paradepaardjes. Een tijdje geleden hebben we trouwens achter de brouwerij een weiland aangekocht waarop we opnieuw Schaarbeekse kriekelaars hebben aangeplant. Het is namelijk de bedoeling om op termijn ook opnieuw een Oude Schaarbeekse Kriek van Oud Beersel op de markt te brengen. Ik ben ook zeer tevreden dat ons brut bier BZART Lambiek een gouden award heeft gewonnen en daarenboven werd uitgeroepen tot ‘Belgische revelatie’ van de Brussels Beer Challenge”, zegt Gert Christiaens. “Dit bier is uniek in zijn soort want het is ontstaan uit het samenbrengen van twee glorieuze tradities, de Méthode Traditionnelle voor mousserende wijnen en de spontane gisting voor de lambiekbieren.”
De Lambiek Oud Beersel die als basis dient voor de BZART Lambiek, rijpt eerst twaalf maanden op houten vaten in de kelders van Oud Beersel. Deze lambiek wordt daarna op fles getrokken met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’ welke bestaat uit schuimwijngist en suiker voor nagisting. Het bier rijpt dan minstens negen maanden op fles alvorens het afgewerkt wordt volgens de ‘Méthode Traditionnelle’. Door dit proces wordt fijn koolzuurgas ontwikkeld dat wordt ingesloten in de fles en de lambiek mousserend maakt. Door toepassing van de ‘remuage’ en de ‘dégorgement’ worden de aanwezige gisten uit de fles verwijderd. Typisch voor de BZART Lambiek is dat alvorens de definitieve kurk en muselet aan te brengen op de fles, er geen aanzoeting gebeurt door toevoeging van een ‘liqueur d’expédition’. Dit resulteert in een Brut mousserend lambiekbier met een overweldigend smaakpalet. De BZART Lambiek is uiterst geschikt als aperitief, digestief of bij schaaldieren en vis.