Bij Rubbens in Wichelen in België wordt niet stilgezeten, zoveel is duidelijk. Op 10 jaar tijd werd de industriële site van Produrac omgevormd tot een levendig geheel van brasserie, stokerij en nu ook brouwerij. Het eerste bier is nu verkrijgbaar: Rubbens Blond. Sinds 2009 is Rubbens actief op de prachtige site van de gewezen staalfabriek Produrac aan de Schelde. Het industriële karakter van het gebouw geeft traditionele activiteiten zoals distilleren van kruiden, bottelen en brouwen een extra dimensie.

De korte keten van korrel tot borrel wordt met de nieuwe brouwinstallatie helemaal gesloten. Met de gemoute granen van de eigen boerderij in Sint-Gillis-Waas wordt bier en moutwijn gemaakt, de graanresten gaan na het brouwproces terug naar de boerderij, waar de Blonde d’aquitaine runderen van Dirk Beck in de verse weiden grazen. Het is dit rundsvlees dat men serveert in de brasserie te Wichelen. Op hun pier boven de Schelde met een ter plaatse gemaakte gin-tonic als aperitief en een blond biertje bij de maaltijd is de beleving nu compleet. “Onze Stokerij Rubbens mag sinds kort ook Brouwerij Rubbens genoemd worden. Onze liefde voor kruiden doet ons al enige tijd dromen van een volmondig thuisgebrouwen bier.”

Ecologie

Door een nieuwe investering in extra zonnepanelen wordt er nu 130 kWp zonne-energie opgewekt. Dit is goed voor 2/3e van hun verbruik. Voor de overige energie wordt groene windstroom ingekocht. Door het elektrisch opwekken van de stoom is er geen aardgas nodig. Een 100% ecologische brouwerij.

De brouwer

Michaël Schoofs werkt sinds 18 maanden bij Rubbens en kreeg de kans om als brouwingenieur de brouwinstallatie mee aan te kopen. Zijn oog voor detail en efficiëntie hebben mede de installatie vorm gegeven. Als brouwerszoon van brouwerij Vagebond uit Merksplas is het brouwen hem met de paplepel ingegeven. Als student aan de Ugent was Oost-Vlaanderen hem al bekend. Michäel: “Vooral de combinatie Stokerij-Brouwerij maakt het brouwen bij Rubbens fascinerend. Tijdens de opbouw van de brouwerij heb ik ook het stookproces onder de knie gekregen. Zo kunnen we nu mooie interacties tussen Stokerij en Brouwerij creëren. Moutwijn voor de eigen jenevers en de eerste Whisky die ligt te rijpen zijn daar voorbeelden van.

De brouwinstallatie

Rubbens beschikt over een 10 hectoliter installatie van het Slowaakse PSS, op maat gemaakt en computergestuurd, die drie maal per dag de gemoute granen kan omvormen tot wort. Het stappenproces van bier zorgt dat enkele weken nodig zijn om de bottellijn te laten rinkelen. Daarna nog vier weken warmtekamer en rijping en de levering kan gebeuren.

Rubbens Blond is een fris licht moutig bier van 6% VOL. Gebrouwen met kruiden zoals jeneverbes, paradijszaad en zoete sinaasappelschil, kruiden die men ook in de Stokerij gebruikt. Daarnaast gebruiken ze in dit bier minstens 50% Belgische hop voor een zachte hopbitterheid en aroma. De hergisting op fles zorgt voor een smaakevolutie en langere houdbaarheid.