Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam gaat een tweede proeflokaal openen. Dat gaat gebeuren in het Blauwe Theehuis, midden in het Vondelpark. De brouwers van ’t IJ zijn heel erg blij met dit iconische gebouw op deze bijzondere plek. De eigenzinnige architectuur uit de jaren dertig blijft geheel intact. Komende winter creëren de mensen van ’t IJ de optimale indeling om het uitgestrekte, cirkelvormige terras zo goed mogelijk van hun bier te voorzien. In het voorjaar kan je er terecht voor Zatte, IJwit of iets anders uit de tanks.

Gaat er veel veranderen? De naam blijft sowieso hetzelfde. Je kan er natuurlijk al meer van onze bieren krijgen maar verder draait ’t Blauwe Theehuis de komende maanden nog even als vanouds. In deze periode kijkt ’t IJ hoe ze het bijzondere gebouw het best tot zijn recht kunnen laten komen als proeflokaal. Komende winter creëren ze de optimale indeling om dat uitgestrekte, cirkelvormige terras zo goed mogelijk van hun bier te voorzien. In het voorjaar kan je er dan al terecht voor Zatte, IJwit of iets anders uit de tanks. Nu sluit het theehuis nog vroeg maar ze blijven vanaf volgend jaar langer open. Dan kan je er ’s avonds ook voor een maaltijd terecht. Maar het draait op deze speciale plek natuurlijk vooral om dat fantastische terras, dat er straks voor gaat zorgen dat het nog lang gezellig blijft in het park.

Fraai staaltje Nieuw Bouwen

De eigenzinnige architectuur uit de jaren dertig blijft geheel intact. Aan de buitenkant gebeurt sowieso niets. Zelfs als ze het zouden willen, zouden ze nog geen aanpassingen kunnen doen aan het ontwerp want ’t Blauwe Theehuis is een Rijksmonument. Het is een fraai staaltje van wat het Nieuwe Bouwen wordt genoemd. Symmetrie en herhaling waren daarin belangrijk. De architecten lieten dat mooi terugkomen in de karakteristieke cirkelvormen van het theehuis. Ook de nadruk die deze stroming legt op licht en transparantie is overduidelijk aanwezig. Maar ’t IJ is niet alleen erg blij met het gebouw. Ook de plek zelf is bijzonder. Al zo’n beetje sinds de oprichting van het Vondelpark komen bezoekers hier iets drinken. Eerst nog bij een eenvoudig drankstalletje, later bij het Indisch Theehuis. Dat eerste theehuis was ook al een markant gebouw, geïnspireerd op zogeheten Indische Batakhuizen, maar er bleef weinig van over nadat een gefrustreerde inbreker er de brand instak.

Geliefd verzamelpunt

De blauwe, modernistische opvolger was na de bouw in 1936 al snel net zo’n geliefd verzamelpunt voor bezoekers van het park. Die moesten aanvankelijk nog lid zijn van een speciaal genootschap, of entree betalen, om het Vondelpark te mogen bezoeken. Sinds de gemeente het in 1953 overnam mogen álle Amsterdammers kosteloos het park in en kan iedereen bij ’t Blauwe Theehuis terecht. Wat Brouwerij ’t IJ betreft blijft ’t Blauwe Theehuis die speciale verzamelplaats in het hart van dit geliefde park. Net als hun proeflokaal onder de molen moet ook dit een plek zijn waar mensen onder het genot van een goed glas bier samenkomen.