Brouwerij ’t Verzet uit Anzegem zou op vrijdag 10 en zaterdag 11 december de eerste editie van hun bierfestival Oud Bruin FEST organiseren in Evenementenhal Depart in Kortrijk. Dit is het eerste bierfestival ooit dat focust op Vlaams Rood Bruin en Oud Bruin bier, erkend als streekproduct in Zuidwest-Vlaanderen. Meer dan 30 brouwerijen uit binnen- en buitenland zouden hun interpretaties van de stijl meebrengen om te laten proeven aan het grote publiek. Echter vanaf zaterdag 27 november zijn er opnieuw strengere corona-maatregelen van kracht. Evenementen die binnen plaatsvinden moeten al zittend doorgaan. Ten gevolge hiervan besliste ’t Verzet om Oud Bruin FEST uit te stellen naar volgend jaar. De aard van het evenement laat namelijk niet toe dit onder de huidige maatregelen vlot te organiseren.

De jonge ondernemers van Brouwerij ’t Verzet blijven echter positief. Oud Bruin FEST was voor hen een schakel in hun overkoepelende missie om de populariteit van Vlaams Rood Bruin en Oud Bruin terug op te krikken. “We willen met Oud Bruin FEST het Vlaams Rood Bruin het podium geven dat het verdient. Want deze underdog der bierstijlen moet dringend uit de vergetelheid getrokken worden. Vlaams Rood Bruin of Oud Bruin is een bierstijl die al gemaakt wordt sinds het ontstaan van België. We zagen het zelf als prille bierdrinkers gedronken worden door onze ouders, nonkels en tantes. Maar vanaf de jaren ‘90 begon het bergaf te gaan met de populariteit van deze prachtige bierstijl. Zuur bier moest al maar meer plaats ruimen voor zoetere alternatieven. Toen we in 2011 met ’t Verzet begonnen, vonden we het onze plicht om als jonge brouwerij onze versie te maken van deze vintage bierstijl. Op die manier willen we meetrekken aan de kar om deze oer-Vlaamse bierstijl niet te laten uitsterven. We zien het zelfs als onze missie om de populariteit van Vlaams Rood Bruin op te krikken. Dit doen we onder andere door elk jaar een aantal variaties van deze stijl te presenteren aan ons publiek. Oud Bruin FEST zou een viering van de mooiste bierstijl van de wereld zijn.”

‘t Verzet verenigde voor het festival meer dan 30 brouwers uit binnen- en buitenland die elk hun interpretatie van de stijl meebrengen. Tijdens het tweedaagse festival kunnen de bezoekers al de verschillende bieren met elkaar vergelijken om zo te ontdekken hoe divers Vlaams Rood Bruin kan zijn. “Door alle producenten van Rood Bruin op het festival te verenigen werken we collectief aan de populariteit van deze vergeten stijl. Om die samenwerking extra in de verf te zetten maakten we 12 van hen warm om ter ere van het festival een Oud Bruin MEGABLEND te maken. Om tot deze unieke, eenmalige blend te komen, versneden we bieren van de verschillende brouwerijen met elkaar in de juiste verhoudingen tot we de perfecte smaak voor deze Megablend bekwamen. Dit bier zou uitgebracht worden op het festival waar de bezoekers de primeur kregen om deze blend ter plaatse te proeven en te kopen om thuis verder van te genieten. Omdat het festival wordt uitgesteld zullen we deze 75cl-flessen via onze webshop en via drankenhandels verkopen. Op die manier promoten we toch nog onze Vlaamse Rood-Bruine trots en kunnen de liefhebbers als troost dit bier degusteren als voorbereiding op Oud Bruin Fest 2022!