Vrijdag 28 september was de officiële opening van de nieuwe brouwerij Brouwernös in Groenlo. Hierdoor is er eindelijk weer een brouwerij in deze mooie vestingstad. Brouwersnös is een initiatief van de neven Andries en Frans de Groen en Jos Oostendorp. De officiële opening werd verricht door oud-minister Henk Kamp, burgermeester Anette Bronsvoort en wethouder Bart Porskamp.

De drukbezochte opening werd opgeluisterd door een aantal indrukwekkende toespraken. Zo waren er mooie woorden van onder andere burgermeester Anette Bronsvoort, Jos Oostendorp en oud-minister Henk Kamp. Wethouder Bart Porskamp verzorgde de openingshandeling door Brouwersnös en Groenlo ‘letterlijk’ op de kaart te zetten. 

Volume

Ruim 5 miljoen euro investeerden de initiatiefnemers in de stadsbrouwerij, die in de tuin achter Villa Adriana is verrezen. In die villa groeiden drie generaties De Groen op en daar is een proeflokaal geopend. Andries en Frans De Groen kochten na hun vertrek bij Grolsch al kleine brouwerijen in Wilderen (België), Anderson Valley (VS) en op het Duitse eiland Rügen (Insel Brau). Die brouwen nu samen circa 75.000 hectoliter bier en tellen in totaal zo’n zestig man personeel. Jos Oostendorp (56) werkte 23 jaar voor Grolsch, laatstelijk als innovatiemanager voor verpakkingen en stuurt nu als directeur het vierkoppige team aan. Brouwersnös heeft vergunning voor het brouwen van maximaal 1 miljoen hectoliter per jaar in Groenlo. Oostendorp: “Om je een indruk te geven; zo veel brouwt Grolsch op één dag en Heineken in een kwartier.” De concurrentie in speciaalbieren is hevig, maar Oostendorp is vol vertrouwen. “We hebben een ander brouwproces; we vergisten in open kuipen – dat geeft een extra aroma – en vergisten daarna nog eens een keer op de fles. Dat zorgt voor een langere houdbaarheid. Met die combinatie onderscheiden we ons van andere speciaalbieren. We hebben nu 100 verkooppunten in de Achterhoek en Twente, bij 500.000 hectoliter draaien we quitte. Volgens ons bedrijfsplan moet het over drie jaar zo ver zijn.”

Andries de Groen stond in zijn speech stil bij het verleden: “Wij staan hier op hele bijzondere plek. Ook een plek met emotie, met gevoel. Dat voelen wij als geen ander. Onze vaders hebben hun leven lang in de Grolse bierbrouwerij gewerkt, wij hebben er onze eerste vakantiebaantjes gedaan. Maar ook het gevoel dat Groenlo heeft met bier. Dat is er altijd geweest. Dat hebben wij ook gemerkt in de samenwerking met de totstandkoming van de brouwerij. Het was het idee van Annette Bronsvoort, maar om het dan ook echt te doen, dat vraagt vereende kracht, goed bindwerk, dat vraagt ook passie om het met elkaar te doen. Dat heb ik enorm beleefd en gewaardeerd in de totstandkoming van de brouwerij. Ook met de mensen in de omgeving. Het is een beetje back to the future voor ons.”

Biertraditie

Daarna nam burgemeester Annette Bronsvoort het woord: “Dit is een historisch moment en op die woorden moet je zuinig op zijn. Dat moet je niet te vaak zeggen, want dan gaat de waarde ervan verloren, maar we zijn hier in Groenlo en dan doen we niet bescheiden. Het is mooi dat de historie hier weer samenkomt met bier. Eén van de speerpunten in ‘Programma Stad Groenlo’ was om hier weer een brouwerij te krijgen. Die biertraditie is hier immers zo geworteld. We zijn blij dat we als gemeente hebben kunnen faciliteren, onze wil en passie om het te realiseren hebben uit kunnen stralen. Het is niet alleen een zakelijk concept. Het is onderdeel van de Grolse samenleving. Wat mooi dat toen de plannen bekend werden, het dak er bij veel mensen af ging.”

25 jaar geleden

Oud-minister Henk Kamp, die ook uit de Achterhoek komt, was eveneens lyrisch: “Het is leuk om mevrouw De Groen te zien. Zij was wethouder in Groenlo toen ik wethouder in Borculo was. Groenlo was altijd al heel bijzonder in deze streek. Je had het kantongerecht, het ziekenhuis, waar mijn dochter is geboren, waar ik mijn trouwring ben verloren, je had het uitgaanscentrum en natuurlijk die hele grote bierfabriek die hiernaast stond. Ik heb nog steeds het gevoel dat als wij 25 jaar geleden in Gelderland zo slim waren geweest om die N18 eerder aan te leggen, dat we dan hier in Groenlo een hele faire kans hadden gehad om die fabriek (Grolsch-brouwerij) hier in Groenlo te hebben gehad. Wat hier is gerealiseerd is echt fantastisch en dat er geen enkel bezwaarschrift is ingediend, ik kan u zeggen, dat is heel bijzonder. Het is voor Groenlo en de gehele Achterhoek leuk. Als ik dan namens die Achterhoekers mag spreken: Frans en Andries, jullie hebt d’r wat moois van gemaakt. Wi-j bunt d’r blie met.”