Eind september opent Brouwerij ‘t IJ een nieuw café onder molen De Gooyer in Centrum-Oost. Café Struis is een nieuwe bar met terras en een uitbreiding van het bekende Proeflokaal de Molen. Er wordt volop ruimte geboden aan de vele enthousiaste bezoekers van de brouwerij. Café Struis heet iedereen, en met name de omwonenden, van harte welkom om samen een goed glas bier te komen drinken en zich deze nieuwe plek eigen te maken.

In 1985 dronk men in de kelder van de brouwerij wel eens een fles bier die daar lag opgeslagen. Een jaar later verhuisde dat moment naar de begane grond waar ook een oude jukebox werd geplaatst. Iedere vrijdag van 15u tot 19u was de brouwerij open voor omwonenden en bedrijven uit de buurt. Vandaag de dag weten bewoners uit de omgeving van de molen nog steeds hun weg te vinden naar ’t proeflokaal, samen met een flinke groep bierliefhebbers uit het binnen- en buitenland. Dat heeft deze plek altijd getypeerd: “Hier komt de wereld samen. Er zit van alles door elkaar en iedereen kent elkaar, maar toch blijft iedereen zichzelf, onderdeel van iets bijzonders”, aldus een vaste gast.

Eind jaren negentig opent in de voormalige vishandel op de hoek van de Zeeburgerstraat een café-restaurant, reagerend op de flinke aanloop van het naastgelegen proeflokaal van Brouwerij ’t IJ. Zo’n vijfentwintig jaar later neemt de brouwerij deze exploitatie over en opent er dus deze zomer nog Café Struis. “Een plek waar iedereen uit de buurt van harte welkom is voor een goed glas bier en een verrassende ontmoeting met bekende of onbekende”, zegt Alwin, manager van Proeflokaal de Molen. De bierflessencollectie die tentoongesteld wordt in het proeflokaal zal ook hier te zien zijn. “Zo voelt het daar meteen thuis.”

Eén wand is gereserveerd voor een verzameling struisvogeleieren die in de loop der tijd steeds kleurrijker zullen worden. Telkens zal een andere kunstenaar een nieuw ei onder handen nemen, waardoor deze wand een bonte verzameling kunstige eieren zal gaan laten zien. Def P, Michiel Romeijn, Aukje Dekker en enkele andere artiesten deden al hun bijdrage. De opening staat gepland voor eind september. Iedereen is welkom. Houdt de Instagrampagina van Proeflokaal de Molen in de gaten voor updates omtrent de exacte datum.