Op vrijdag 4 oktober jl. werd het eerste sociaal circulaire speciaalbier van WASTED opengetrokken in Amsterdam. WASTED is een samenwerking tussen initiatiefnemer Sirkel, een startup die zich bezighoudt met circulariteit in de voedselwereld, en brouwerij De 7 Deugden uit Amsterdam, die met het brouwen van speciaalbieren werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bier rekent dus niet alleen af met voedselverspilling, maar helpt ook mensen ‘voor wie werken niet zo vanzelfsprekend is’ een plek te geven waar ze er toe doen en waar ze zich kunnen ontwikkelen.

Op het Engelse etiket wordt het bijzondere brouwingrediënt brood, met een knipoog onthuld. Leuzen als ‘bread never tasted this good’ en de naam ‘India sPelt Ale’ zorgen ervoor dat de genietende bierdrinker erachter komt dat een deel van de mout (15%) wordt vervangen door gered brood. Om de visuele cirkel rond te maken wordt het bierbostel -een hoogwaardig, vezel- en eiwitrijk product- dat overblijft na het brouwen, gebruikt als grondstof voor verschillende nieuwe voedselproducten. Daarnaast lopen er verschillende initiatieven met partners om te zorgen dat men de consument kan bewijzen dat zelfs het ‘afval uit een biertank’ nog eindeloze kansen heeft’, zo geeft Pieter, mede-eigenaar van Sirkel, aan.

”Ons doel is vrij simpel. We willen dit bier op de markt brengen om brood te redden, de speciale smaak die het brood geeft te perfectioneren en de liefde die de brouwers van De 7 Deugden aan het bier geven, te delen met alle consumenten. Met een knipoog willen we mensen laten wennen aan de circulaire en sociale kracht die wij er aan hebben toegevoegd. Zo hopen we mensen te inspireren om de transitie naar de circulaire economie te omarmen” vertelt Jos, de andere ondernemer. “Dit kan met veel verschillende producten, maar bier is puur en gemaakt voor genot. Bier met een verhaal.”

De WASTED productlijn start met een IPA gemaakt van onder andere gered speltbrood. De recepturen van de andere biertypes zijn samen met Sirkel al ontwikkeld door brouwerij De 7 Deugden en worden in de aankomende maanden ook onder de naam WASTED gepresenteerd aan de markt.

Meer weten over het bier en het concept? Bekijk het verhaal op de website https://www.wastedbeers.nl/ en in de WASTED Movie (01:54 minuten).
Link: https://youtu.be/w4dDDC_eyVs