Hollands Hophuis is gestart met de Hop Trophy: een tour langs brouwerijen door heel Europa waarbij ze de beste hop van Europese bodem meenemen om er een mooi bier mee te brouwen, samen met de brouwerijen die ze bezoeken. De eerste stop is bij Rock City Brewing in Amersfoort waar een knaller van een New England IPA is gebrouwen.

Het idee voor de Hop Trophy ontstond vanuit de gedachte dat bier verbindt en verbinden is waar Hollands Hophuis voor staat. “We geloven in samenwerking, we zoeken altijd verbinding met mensen om ons heen. Samen maken we het verschil”, aldus Carel Krol van Hollands Hophuis. In dit geval worden er bierbrouwers verbonden, want bij elke stop wordt er aan de betreffende brouwerij gevraagd een volgende bestemming te nomineren. Zo bepalen de bierbrouwers mee waar de Hop Trophy naartoe gaat. Daarnaast nomineert het team van Hollands Hophuis een select aantal brouwerijen die het verdienen de Hop Trophy te mogen ontvangen.

Rock City Brewing

Zo ging dat ook met Rock City Brewing uit Amersfoort, een brouwerij die heeft bewezen hop het podium te geven dat het verdient. Er werd niet over één nacht ijs gegaan, er werden vijf kleine test-batches gebrouwen die elk een andere hopsoort meekregen. Na grondig analyseren werden drie fruitige hoppen geselecteerd voor het te brouwen bier: Wolf, Ernest en Cardinal.

Wolf is een hop uit Slovenië en heeft een tropisch aroma met geuren van passievrucht, mango en banaan. Ernest komt van Britse grond en het aroma is te omschrijven als abrikoos met peperige grapefruit. Deze hoppen geven rugdekking aan de Sloveense ster van de club: Cardinal. Van deze hop zijn zogenoemde N10-pellets gebruikt, een geconcentreerde vorm van hop. Het zorgt voor een krachtig aroma van citrus en multi-vruchtensap.

Rock City X Hollands Hophuis Double Europe Pale Ale

Het uiteindelijke bier is een Double Dry Hopped Double IPA geworden, wat betekent dat er dubbel zoveel hop is gebruikt tijdens de dry-hop voor een rijke, volle hopsmaak zonder extreme bitterheid. De keuze in mout en gist zorgen voor een juicy basis die de hoppen naar een hoger plan tillen. De enorme fruitigheid van de hoppen komen hierin uitstekend naar voren. Het bier is onder andere verkrijgbaar in de webshop en Brewpub van Rock City Brewing.

Hop van Europese bodem

Brouwer, oprichter en smaakchef Koen Overeem van Rock City is zeer te spreken over het resultaat, waarbij hij toegeeft dat hij het wel enigszins spannend vond. “Normaliter worden dergelijke bieren gebrouwen met Amerikaanse of Nieuw-Zeelandse hoppen. Maar Hollands Hophuis zei dat dit ook kan met Europese hoppen, dus hebben we dat opgepakt. Ik moet zeggen dat het geweldig is uitgepakt. De bieren hebben een aroma van een fruitcocktail, precies waar we op mikken. De Europese hoppen geven daarnaast een eigen karakter mee in, dat zich uit in een kruidige toets die je in de onderlaag van het smaakprofiel proeft.”

Vervolg

De Hop Trophy gaat verder op reis, waarbij de uithoeken van Europa niet worden vermeden. “We zijn Europees georiënteerd en juist door heel Europa reizen maakt dit een avontuur zoals we dat we zoeken. De brouwerij die Rock City heeft genomineerd houden we nog even voor ons, maar we kunnen zeggen dat het een fantastische bestemming is. En de volgende brouwerijen die wij hebben genomineerd staan ook te trappelen aan de slag te gaan met Europese hoppen”, zo vertelt Nathan Hak, coördinator van de Hop Trophy binnen het team van Hollands Hophuis. “Het is natuurlijk een prachtig concept, met een gigantische beker die staat voor verbinden. Juist dat is zo mooi, de Hop Trophy is een wisselbeker, maar er zit absoluut geen wedstrijdelement in. Samen mooie dingen doen en avonturen beleven, daar staat de Hop Trophy voor”.

Reisverslag

De Hop Trophy reis wordt vastgelegd in een reisdagboek: Bij elke stop wordt een robuuste map gevuld met foto’s, logo’s, de bierrecepten, verslagen, kortom, alles van de reis wordt vastgelegd in een kleurrijk plakboek. Uiteindelijk zal hier een boek uit ontstaan over brouwers, bier, hop en de reis door Europa. Daarnaast doet Hollands Hophuis uitgebreid verslag van dit avontuur op hun website en Instagram. #hoptrophy

Over Hollands Hophuis

Hollands Hophuis is leverancier van hoogwaardige hop van Europese bodem aan bierbrouwers. Van huis uit zijn het hoptelers, in die hoedanigheid brengen zij kennis naar brouwerijen en vormen zo de verbindende brug tussen hun telers en bierbrouwers. In die rol zoeken ze ook verbinding met bierliefhebbers, die uiteindelijk de hop van hun telers consumeren. Samen met de hoptelers draagt Hollands Hophuis constant zorg voor een kwalitatief hoogwaardig product. Kwaliteit dat voortkomt uit hoe de plant wordt geteeld, geoogst en verwerkt tot een product waar de brouwerij bier mee brouwt.