Deze herfstvakantie wordt de 200ste verjaardag van Brouwerij Rodenbach met een uniek lichtevenement ‘De Lumineuze Nachten van Brouwerij Rodenbach’ feestelijk afgesloten. Brouwerij Rodenbach vormt deze herfstvakantie het unieke decor voor een magisch lichtspektakel. De sympathieke gastheer van ‘De Lumineuze Nachten’ neemt de bezoekers via boeiende verhalen mee op een reis 200 jaar terug in de tijd. Het wordt een verrassende totaalbeleving vol indrukwekkende projecties en verlichting. Dankzij innovatieve technologie komen de authentieke brouwerijgebouwen tot leven.

De Lumineuze Nachten worden georganiseerd door Urban Mapping. Urban Mapping brengt verhalen tot leven met de magie van projectie tijdens audiovisuele stadswandelingen. Op donkere winteravonden of warme zomernachten komen lokale legendes, spannende historische verhalen of magische sprookjes tot leven dankzij hun prachtige animaties en projecties. Gebouwen komen tot leven met hun eigen in-house ontwikkelde technologie. De modulaire projectie-systemen van Urban Mapping zijn geschikt voor alle weersomstandigheden en werken volledig geautomatiseerd. Zo vormt Urban Mapping de ideale creatieve én technische partner voor belevingen waar licht en storytelling centraal staan. www.urbanmapping.eu

Praktische informatie over het evenement:

Website: www.delumineuzenachten.be

Locatie: Brouwerij Rodenbach, Spanjestraat 135, 8800 Roeselare

Data: iedere avond na zonsondergang vanaf vrijdag 28 oktober tot en met zondag 13 november

Wanneer: alle tijdsloten vind je terug op de ticketshop, reserveren is verplicht.

Over de ervaring: de audiovisuele ervaring duurt ongeveer 60 minuten en vindt voornamelijk buiten plaats.

Over brouwerij & familie Rodenbach:

De Rodenbachs vestigden zich vanuit Andernach am Rhein in het West-Vlaamse Roeselare. Het geslacht Rodenbach kende in zijn rangen veel militairen, dichters, schrijvers, brouwers, ondernemers, maar ook pragmatische revolutionairen en politici. Zo neemt Pedro Rodenbach deel aan de veldtocht van Napoleon in Rusland en voert hij in 1830 de Belgische omwenteling aan die leidt tot de onafhankelijkheid van België. Twee Rodenbachs waren lid van de grondwetgevende vergadering bij de stichting van België. Constantijn Rodenbach is de auteur van de Brabançonne, het Belgische volkslied. In 1821 stichtten Alexander, Gregoor, Pedro en Amalia, de brouwerij. Het is echter aan Eugène Rodenbach dat Rodenbach zijn unieke kwaliteit en meesterlijke karakter te danken heeft. Hij bestudeert niet alleen de vinificatie van het bier, maar optimaliseert ook het rijpingsproces op eikenhouten foeders (rijpingsvaten). De wereldvermaarde foederzalen met hun 294 eikenhouten foeders, waarvan sommigen 150 jaar oud zijn, zijn beschermd als industrieel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap. Tot vandaag is Brouwerij Rodenbach ‘probably the most awarded brewery in the world’

Op het binnenplein van de voormalige bottelarij van brouwerij Rodenbach kunnen bezoekers terecht voor een drankje en een versnapering in een tijdelijk ingerichte horecagelegenheid. Tijdens De Lumineuze Nachten zijn er uitgebreide wegenwerken in de buurt van de Brouwerij. Als organisatie streven we ernaar om de buurt zo weinig mogelijk te belasten. Voor bezoekers die naar De Lumineuze Nachten komen met de fiets voorziet men een grote fietsenstalling op de hoek van de Spanjestraat met de Koornstraat. Speciaal voor de Lumineuze Nachten biedt de NMBS een uitzonderlijk tarief aan voor parking Station Roeselare, op enkele minuten wandelen vanaf de brouwerij.

Parkeerkosten tijdens De Lumineuze Nachten zijn €1 voor 4 uren of €2 voor 8 uren parkeren. Dit uitzonderlijke tarief is geldig gedurende de volledige looptijd van het evenement. Vanaf parking Station Roeselare volgen bezoekers de bewegwijzering naar naar de brouwerij. Deze wandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Lokale betrokkenheid:

De Lumineuze Nachten promoot ook de stad en zijn handelaars. Op de website van De Lumineuze Nachten worden de stad- en regio Roeselare in de kijker gezet. Het avondevenement is ideaal als afsluiter van een toeristische daguitstap. Zo krijgen bezoekers van De Lumineuze Nachten op vertoon van hun toegangskaart korting bij het Wielermuseum in Roeselare en kunnen bezoekers overnachten met korting bij 10 hotels en B&B’s in de buurt – alle acties zijn terug te vinden op www.delumineuzenachten.be/overnachten.

Lichtevenementen tijdens een energiecrisis:

Urban Mapping en De Lumineuze Nachten zijn zich er als organisatie van bewust dat het steeds belangrijker wordt om op een duurzame manier om te gaan met energie. Daarom werd ook enkel geïnvesteerd in de meest energiezuinige LED verlichtingsarmaturen en LASER projectoren. Dankzij het modulaire projectie-systeem van Urban Mapping wordt nooit meer energie gebruikt dan noodzakelijk.Via gespecialiseerde software worden alle projecties in detail digitaal voorbereid op maat van de locatie om zo het stroomverbruik en de lichtopbrengst perfect te balanceren. Dankzij verregaande automatisatie van de lichtinstallaties zijn ook de opstart- en afsluittijden beperkt tot het absolute minimum, zo voorkomt de organisatie opnieuw overmatig energieverbruik. Brouwerij Rodenbach is bovendien voorzien van maar liefst 1.200 zonnepanelen en dankzij het beperkte energieverbruik van de verlichtingsarmaturen hoeven er geen diesel-generatoren te worden ingezet voor het evenement.