Na het zilver te hebben veroverd in 2016 en 2017, is de gouden plak dan nu ook binnen! Bij de Beste Bockbier Competitie van Bier Consumenten Vereniging Pint en Mitra Slijters is de DAVO Weizenbock als winnaar naar voren gekomen. Het Deventer bockbier werd maandag 28 oktober jl. tijdens het StiBON Lustrum Symposium in Amsterdam bestempeld als de beste in haar categorie bij één van de grootste Nederlandse biercompetities.

Speciaal Bock

De Beste Bockbier Competitie bestaat uit drie categorieën; de Donker Bock, De Speciaal Bock en de Dubbel/Sterk Bock. De DAVO Weizenbock werd beoordeeld in de Speciaal Bock categorie. In deze categorie vallen de bockbieren die zich kenmerken door toevoegingen als bijvoorbeeld kruiden, honing of zelfs sterke drank. In de strijd om de eerste plaats liet de Deventer brouwerij 27 collegabrouwers vanuit het hele land achter zich.

Geen verkiezing, maar objectieve keuring

De Beste Bockbier Competitie van Pint en Mitra is geen verkiezing waarbij de publieksfavoriet zich tot winnaar kan rekenen, maar een objectieve keuring door biersommeliers, bierexperts, brouwers en bierkeurmeesters. De beoordeling en keuring van de in totaal 85 ingezonden bieren werd in verschillende ronden voltrokken. Na drie keuringsronden werd, op basis van de door de jury toegekende scores, de top drie in elke bockcategorie bekend. De door Pint en Mitra geïnitieerde competitie richt zich hiermee dan ook voornamelijk op de samenstelling en het technische aspect van de bieren.

Deventer Weizenbock

De DAVO-variant op het seizoenbier, dat voornamelijk in de herfst en winter steeds meer populariteit wint, is karakteristiek op een aantal vlakken. De Weizenbock is een makkelijk ‘doordrinkbaar’ bier en trekt hiermee de aandacht van zowel beginnende bockdrinkers als gevorderden. De knipoog naar karamel en koffie zijn bij dit robijnrode bier aanwezig, maar niet overheersend. En zoals de naam al doet vermoeden komt het frisse en lichtzurige van een Weizen ook naar voren in deze bockvariant. Voorafgaand aan de uitreiking hoopten de Deventer bierbrouwers de gouden plak nu toch echt in de wacht te slepen. De eerder behaalde zilveren certificaten tijdens de Brussels Beer Challenge in 2017 en de Beste Speciaalbock Competitie in 2016 waren een mooie bekroning, maar wakkerde ook de drang naar goud aan.