De bostel van Brouwerij Egmond gaat sinds kort naar de geiten van de Klompenhoeve in Egmond aan den Hoef. Dit is een van de eerste zorgboerderijen van Nederland. Zij bieden mensen met een verstandelijke beperking zinvol agrarisch en ambachtelijk werk in een prettige, veilige woonomgeving. Zodanig, dat zij zich verbonden voelen met de maatschappij en zich persoonlijk kunnen ontwikkelen. De geiten zijn dol op de bostel uit de ketels van Brouwerij Egmond, waar de Sancti Adalberti-abdijbieren gebrouwen worden.

Het restant van de granen dat overblijft na het brouwproces heet bostel. Het is het geen afval maar een restproduct, want het is een waardevol voedingsmiddel. Bostel is zeer eiwit- en energierijk. Bakkers kunnen het in het brooddeeg mengen. Het is tevens erg geschikt als veevoeder.

Abdijbock

En de geiten? In het begin keken ze wel een beetje gek. ‘Wat is dat nu weer?’ Maar intussen zijn ze er dol op geworden, vooral op de bostel van de Abdijbock. Van de melk die ze geven maakt de Klompenhoeve kaas. En om de cirkel rond te maken: die kaas kunnen de bezoekers proeven in het Proeflokaal van de brouwerij. Een mooie bijdrage aan een circulaire economie.