In de knusse winkel van het Oostenrijkse trappistenklooster Engelszell is sinds april dit jaar een nieuw bier verkrijgbaar, een Weißbier. Het bier heeft een mooie goudgele kleur, is licht troebel en naast de geur van fruit, typisch voor alle Weißbieren, kan men ook de lichtbittere geur van de gebruikte hop waarnemen. Bij de Internationale Vereniging Trappist (IVT) is de aanvraag ingediend om het Authentic Trappist Product (ATP) logo te mogen gebruiken.

Weißbier is een regionale biersoort in de streek rondom Engelszell, net als in het zogenaamde Innviertel, het gebied ten Zuidoosten van de rivier de Inn, en in het aangrenzende Beieren. In 2018 kwam de wens naar voren voor een licht en regionaal bier, naast de inmiddels bekende Gregorius, Nivard en Benno. Deze wens heeft zich vertaald in een Weißbier, met ‘slechts’ 4,9% alcohol, licht vergeleken met de 5,5% van de typische Duitse Weißbieren. Een andere afwijkende eigenschap is dat het bier bitterder is, door toevoeging van de hopsoorten Magnum en Aurora, welke beide in het Noordoosten van Oostenrijk verbouwd worden. Door het lagere koolzuurgehalte kan men het bier, aldus Michael Hehenberger, de brouwmeester van Stift Engelszell, direct uit de fles drinken en heeft men niet persé een glas nodig.