Ieder jaar krijgt een artiest carte blanche om een ontwerp te maken voor de drieliterfles Gouden Carolus Classic, het collectors-item van Brouwerij Het Anker. Dit jaar leefde medewerker Ward Baes zich uit op de Jeroboam-fles. Hij liet zich inspireren door de eerste treinreis op het Europese vasteland. Hij vereeuwigde ‘De Olifant’, een van de eerste locomotieven die van Brussel naar Mechelen reed, in graffitistijl op de fles. Die is sinds maandag 19 april te koop.

Trots op Mechelen
“Toen ik aan het brainstormen was over onderwerpen voor de Collector’s Edition, moest ik meteen aan het nieuwe station denken. Ik ben trots op onze stad, en op het station. Wist je dat dat het centrale punt is van het Belgische spoorwegnet?”, vertelt Ward Baes. Hij stookt al zeven jaar Gouden Carolus whisky en maakte daarnaast naam als graffitikunstenaar Wayward. Daarom kreeg hij van zijn collega’s de vrijheid om de Gouden Carolus Collector’s Edition 2021 te ontwerpen in graffitistijl.

Eerste treinrit
Op 5 mei 1835 reden de drie eerste treinen op het Europese vasteland van Brussel naar Mechelen. Het was wereldnieuws, want Brussel werd de eerste hoofdstad ter wereld met een treinverbinding. Elke trein werd gesleept door een prachtige stoomlocomotief: La Flèche, Stephenson en L’Eléphant, of De Olifant. “Vooral de vormen van De Olifant inspireerden me. Wat een prachtige machine! De trein op de fles is uiteindelijk geen exacte kopie geworden, maar is wel gebaseerd op die locomotief. Ik vind het resultaat op de fles prachtig en ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om hem te mogen ontwerpen.”

Beperkte uitgave
Zoals ieder jaar werden er maar 1.500 flessen gemaakt van deze Collector’s Edition. Ze zijn te koop in de betere drankenhandel en de brouwerijwinkel in Mechelen.