Op 2 februari 2022 is het 160 pagina’s dikke boek ‘Tour des Trappistes’ verschenen. Dit rijk geïllustreerde boek is een verzameling van wandelverhalen van George Nelis die de afgelopen jaren van trappistenabdij naar trappistenabdij is gelopen in België en Nederland. Zijn opgetekende verhalen worden afgewisseld met reportages over de trappistenbrouwerijen door Frank Stoute. Deze verhalen werden eerder gepubliceerd in het glossy magazine Bier!. Het eerste exemplaar van ‘Tour des Trappistes’ is overhandigd aan broeder Isaac van de trappistenbrouwerij De Koningshoeven van La Trappe.

Het was George Nelis die zo’n tien jaar geleden drie hobby’s en interesses samenvoegde: wandelen, bier en de serene rust in trappistenabdijen. Hij trok de wandelschoenen aan en besloot routes uit te zetten van trappistenabdij naar trappistenabdij. Het begon met de route van Orval naar Rochefort. En dat smaakte al snel naar meer. George maakte in de jaren daarna nog acht volgende wandelingen en besloot ook om zijn aangelegde dagboeken om te zetten in reisverhalen. De verzameling ‘Tour des Trappistes’ was geboren. Verschillende verhalen werden gepubliceerd in wandel- en biermagazines. Birdy Publishing, uitgever van bierpublicaties kwam met het idee om de wandelverhalen te bundelen én deze te koppelen aan eerder gepubliceerde reportages van Frank Stoute, die als redacteur van Bier! magazine al prachtige verhalen geschreven had over de geschiedenis van de trappistenabdijen en hun brouwerijen en bieren. Zo is Tour des Trappistes niet alleen een wandelboek, maar zeker ook een bierboek.

Verkrijgbaarheid

Tour des Trappistes is onder andere verkrijgbaar bij abdijwinkels en in de betere boekwinkel. Online is het boek te bestellen in de webshop van www.biermagazine.nl. Het 160 pagina’s tellende full colour boek met vele sfeervolle foto’s van wandelingen, abdijen en trappistenbieren, heeft een verkoopprijs van € 12,95.

Opbrengst 5e Tevreden-bier

Na afloop van eerdere wandelingen van George Nelis volgde vier keer eerder een editie van het Tevreden-bier waarvan de opbrengst naar goede doelen ging. Bij het verschijnen van het boek Tour des Trappistes is voor de vijfde keer een Tevreden-bier gebrouwen door brouwerij Duits & Lauret. Deze quadrupel van 10% alc.vol. is exclusief verkrijgbaar bij Mitra drankenspeciaalzaken en dit bier is daar in de maand februari ‘Bier van de Maand’. De opbrengst van dit bier gaat opnieuw naar een goed doel: de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur (SENB) van de website www.nederlandsebiercultuur.nl die geheel door vrijwilligers wordt onderhouden. Tijdens de boekpresentatie van Tour des Trappistes werd de cheque met de opbrengst van € 1500,- overhandigd aan Jan Ausems, voorzitter van SENB.