Niet het groene hart van de Belgische Ardennen, maar het bosrijke Drentse landschap is op zaterdag 4 juni a.s. het decor voor de Chouffe Classic. Deze van origine Belgische wielerklassieker wordt dan voor het eerst in Nederland verreden. Een extra feestelijke editie, omdat het bekende bier dit jaar zijn veertigste verjaardag viert. Bij dit sportieve evenement staan niet snelheid en winnen centraal, maar draait het om gezelligheid en genieten. Deze eerste Nederlandse editie van Chouffe Classic heeft routes van 65, 115 en 165 kilometer. Inschrijven kan via Chouffeclassic.nl.  

Gedurende de laatste meters van de lastigste klim van de ronde geeft de muziek nog net dat laatste beetje benodigde energie. Ook de laatste etappe, net ná de finish, is van essentieel belang voor het succesvol voltooien van de Chouffe Classic. Inschrijven kan via Chouffeclassic.nl.  

Prachtig boomrijk landschap

De Chouffe Classic wordt oorspronkelijk verreden in de Belgische Ardennen, de omgeving waar het Chouffe-bier al veertig jaar wordt gebrouwen én wat ook populair is onder Nederlandse wielrenners. De route is altijd pittoresk en vol mooie uitdagingen – en naast België, heeft ook Nederland dergelijk terrein te bieden. In Drenthe kunnen zelfs hoogtemeters worden gemaakt op de Col du Vam, bekend van het NK wielrennen in 2020 en 2021. Deze eerste Nederlandse editie van Chouffe Classic heeft routes van 65, 115 en 165 kilometer. De start is op de wielerbaan in Hoogeveen, waarna het door het prachtige, boomrijke Drentse landschap voert. En dat zijn niet zomaar kilometers; hier werd eerder Drenthe’s Mooiste – de Erik Dekker Classic verreden. Na de finish van de Chouffe Classic staat er voor iedere deelnemer een welverdiende koude Chouffe klaar en kan iedereen neerploffen bij het Chouffe Chalet voor een borrel met wielervrienden.

Allemaal op de route

De Chouffe Classic maakt deel uit van ‘We Are Cycling’ dat elk jaar meer dan vijftig evenementen organiseert voor fietsers van elk niveau in zes Europese landen. De wielerronde in Drenthe wordt georganiseerd door Golazo Nederland en projectmanager Johan Meijer kijkt er naar uit: “Veel wielrenners in Nederland zijn nog niet bekend met de ongekende schoonheid en prachtige fiets-mogelijkheden die Zuid-Drenthe biedt. Daar gaan we nu verandering in brengen. Fietsen door de bossen, over de heide en langs pittoreske dorpjes en hunebedden – het ligt allemaal op de route. De Col du Vam zit maar liefst twee keer in het parcours, dus ook een goede beklimming ontbreekt niet!”

Over Chouffe

Het verhaal van brouwerij Achouffe leest als een sprookje. “Een uit de hand gelopen hobby”, zeggen de oprichters. In 1982 begonnen twee zwagers te brouwen in het Ardense dorpje Achouffe, nabij Houffalize. Ze hadden samen welgeteld 5.000 euro om te investeren. Op 27 augustus 1982 was het eerste brouwsel La Chouffe klaar en ondertussen, 40 jaar later, is Chouffe de nummer 1 onder de Ardense bieren dat in meer dan 50 landen wereldwijd wordt geserveerd. Dit alles onder toeziend oog van kabouter Marcel, liefhebber van lekker bier, die te vinden is op het iconische label. Zie ook chouffe.com.