De European Beer Star – ook wel het EK van de bieren genoemd – geldt al jarenlang als een van de belangrijkste internationale biercompetities in de wereld. Ook dit jaar behaalde Brouwerij De Halve Maan er een gouden medaille met haar befaamde ‘Straffe Hendrik Quadrupel’. Straffe Hendrik is het oudste biermerk van de brouwerij, en refereert naar de rijke traditie van de brouwersfamilie Maes, die al zes generaties lang de roerstok hanteert bij Brouwerij De Halve Maan.

Tijdens de competitie die georganiseerd wordt in de buurt van München (Duitsland) werden dit jaar 2395 bieren geproefd uit 44 verschillende landen uit de wereld. De bieren werden gedurende twee dagen blind geproefd door een jury van 130 internationale bierexperts, waaronder brouwmeesters, vakjournalisten en biersommeliers, die de bieren objectief beoordeelden op kwaliteiten van presentatie, schuim, aroma, smaak en categorie-kenmerken. 

Straffe Hendrik is vandaag het oudste biermerk van de brouwerij, en refereert naar de rijke traditie van de brouwersfamilie Maes, die al zes generaties lang de roerstok hanteert bij Brouwerij De Halve Maan.  Gedurende vijf generaties kreeg de oudste zoon van de familie telkens de voornaam ‘Henri’ of ‘Hendrik’, en kregen de bieren ook diezelfde naam. Toen de familie een zwaarder speciaalbier op de markt bracht kreeg het bier de toepasselijke naam ‘Straffe Hendrik’. De Quadrupel-versie van de Straffe Hendrik werd in 2010 gelanceerd, en was hiermee de eerste Belgische quadrupel op de markt: een zwaar donker bier van 11 % alc./vol. met rijke toetsen van speciaalmout. Het bier viel onmiddellijk internationaal in de smaak, en won ook al diverse medailles op prestigieuze internationale competities. Ook eerder dit jaar won de quadrupel al een Gouden Medaille op de ‘Best Beer Awards’, en nu wordt de uitzonderlijke kwaliteit van dit bier nog eens bevestigd met Europees goud. 

Straffe Hendrik Quadrupel wordt internationaal gedronken in meer dan 40 landen wereldwijd. In sommige landen zoals China en de Verenigde Staten is dit iconische bier zelfs het meest populaire bier van Brouwerij De Halve Maan. Het bier wordt internationaal erg gewaardeerd door kenners, als een van de zwaarste specialiteiten uit België. Jaarlijks wordt ook een eenmalige editie van dit bier gelanceerd met de ‘Straffe Hendrik Heritage’: diezelfde quadrupel die een jaar lang op eikenhouten tonnen heeft gerijpt. De lanceringsdatum voor deze speciale Heritage is dit jaar voorzien op 15 november. De Heritage onderscheidt zich als bewaarbier, dat na enkele jaren een typische smaakevolutie kent die door liefhebbers wordt gewaardeerd. 

De Halve Maan is als familiale brouwerij ook bekend van haar speciale bieren Brugse Zot, Sportzot en Blanche de Bruges. Sinds de herstart van de brouwerij in 2005 was de brouwerij wellicht een van de snelst groeiende brouwers in België, met jaarlijkse double digit groeicijfers. Veel bezoekers kennen de historische brouwerij in het hartje van Brugge als een bijzondere plaats. De brouwerij kwam enkele jaren geleden nog wereldwijd in de aandacht met de aanleg van de eerste ondergrondse bierpijplijn: een innovatieve manier om de bieren te transporteren buiten de stad voor afvulling op flessen en vaten.