Op maandag 21 november 2023 zijn 103 biertappers uit Nijmegen en de rest van de omgeving met elkaar de strijd aangegaan om een plek te bemachtigen in de finale van het NK Biertappen. In Boules & Bites in Nijmegen waren alle voorbereidingen getroffen om een fantastische wedstrijd te organiseren. De organisatie, in handen van Bierbewustzijn.nl, had alles uit de kast getrokken om deze voorronde-wedstrijd de grootste van Nederland te maken.

De ruim 100 tappers gingen in twee voorrondes de strijd met elkaar aan, waarna de beste tien in de finale om het kampioenschap streden. Eva Schoenmakers, docent aan Vakschool Wageningen, ging er in de finale met de winst vandoor. Tweede werd Bram Reinerman van Irish Pub The Shamrock waarna Dirk Yap, van café Biessels het podium compleet maakte. De goed vertegenwoordigde jury beoordeelde het getapte bier op onder andere de schuimkraag, de presentatie en nog 34 andere punten.

In deze bepaald niet makkelijk finale werden de finalisten geacht twee fluiten bier, twee vazen bier te tappen en een fles Hertog Jan Grand Pilsner aan tafel uit te schenken. Allemaal volgens het strenge protocol van Stichting Tapwedstrijden.nl. Onder nauwlettend oog van o.a. jurylid Kris Gerrits, huidige Nederlands kampioenschap biertappen, en eigenaar van Café Maxim in Nijmegen en Mike Heijmans van Bar De Comm uit Groesbeek en huidige nummer 3 van Nederland werden de bieren aan de tafel nauwkeurig bekeken. Aan de tap werden de verrichte handelingen beoordeeld door Wilco Kuppens, eigenaar van café Biessels, 6-voudig winnaar in Nijmegen & John Meijerink, Nederlands kampioen 2019, Paviljoen Lutterzand, tevens NK-jurylid.

Gezien de omvang van de wedstrijd mag Nijmegen de beste vijf deelnemers direct plaatsen naar de landelijke finale op de HORECAVA in Amsterdam. Naast de top 3 mogen ook Mathijs Schippers van Bierproeven.nu & Bierbewustzijn.nl en Rosmarijn Raanhuis van Proeflokaal Beij Ons de Nijmeegse eer vertegenwoordigen. Daarnaast is er een wildcard vergeven aan Marijn van Battum van ROC Nijmegen als beste aankomende talent. Met zijn 11e plek in de voorrondes haalde hij net niet de finale, maar stichting Tapwedstrijden.nl geeft hem een wildcard voor het NK om jong horecatalent te belonen voor goede prestaties

Het Nederlands Kampioenschap Biertappen wordt door de Stichting Tapwedstrijden.nl georganiseerd om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier. Informatie over de tapwedstrijden, de wedstrijdregels, het protocol en de onderdelen waarop de jury de finalisten beoordeelt, is te vinden op de site tapwedstrijden.nl.

De Nijmeegse Biertapwedstrijd is de laatste jaren weer helemaal in opkomst! Dit merk je aan alle aandacht die de Nijmeegse horeca hiervoor heeft. Ook sponsoren springen hier graag op in. O.a. Sit&Heat, Peeman Dranken, ROC Nijmegen, Bierbrouwerij AB-Inbev en KHN Nijmegen dragen inmiddels al jaren hun steentje bij in de deze wedstrijd.

Finale in Amsterdam

De finale is op de donderdag van de Horecava Vakbeurs in Amsterdam op 11 januari ’24.