De Kempische artisanale brouwers ‘Brouwerij Het Nest’ en ‘Brouwerij-Stokerij Pirlot’ gaan in de toekomst nauw met elkaar samenwerken. Onder impuls van een gemeenschappelijke aandeelhouder gaan beide brouwerijen de activiteiten samenvoegen. Op langere termijn is het de bedoeling deze groep uit te breiden door middel van nieuwe overnames of fusies in binnen en/of buitenland. Beide brouwerijen delen de visie dat er een consolidatiegolf gaat komen binnen de wereld van de artisanale brouwerijen.

Antoine de Cartier die al een tijdje medeaandeelhouder is van brouwerij-stokerij Pirlot is nu ook in het kapitaal gestapt van de Oud-Turnhoutse brouwers van Het Nest, gekend voor hun speelkaartbieren. De twee lokale ondernemers, Frans Versmissen en Frederic de Vel, die de brouwerij mee in de startblokken hebben gezet, hebben de partijen gekoppeld en treden nu uit. De Turnhoutse vrienden die als eerste de speelkaartbieren ontwikkeld en gecommercialiseerd hebben, blijven samen met meester-brouwer Gust Hermans aan boord. Ook Guy Pirlot, oprichter van Brouwerij-Stokerij Pirlot, blijft aan boord als brouwer-stoker. Deze samenwerking levert voor beide brouwerijen heel wat synergiën op. Zo zal er geschoven kunnen worden met biervolumes. Pirlot leent zich beter voor kleine volumes terwijl Het Nest met zijn grotere brouwketels en vergistingtanks veel beter uitgerust is om grote batches te brouwen. Ook op vlak van whisky en gin gaan de brouwerijen samenwerken. Met de extra brouwcapaciteit van Het Nest kan ook de productie van whisky bij Pirlot gevoelig opgedreven worden.

Momenteel brengt Pirlot, als enige, een geturfde Belgische single malt whisky op de markt onder de naam Kempisch Vuur. Daar komt nu in een nieuwe single malt bij die ten vroegste binnen 5 jaar op de markt komt. Om dit nieuw whisky project te financieren zal er een crowdfunding georganiseerd worden waarbij de deelnemers niet alleen een interessante jaarlijkse interest maar ook een unieke fles whisky krijgen na afloop. In juni mag ook de eerste gin van Het Nest op de markt verwacht worden. Deze gin, bij Pirlot gestookt, rijpt momenteel op gebruikte Schuppenboer biervaten van Het Nest.

Op korte termijn zal er een groepsstructuur opgezet worden en zullen beide brouwerijen dus effectief fusioneren. Op langere termijn is het de bedoeling deze groep uit te breiden door middel van nieuwe overnames of fusies in binnen en/of buitenland. Beide brouwerijen delen de visie dat er een consolidatiegolf gaat komen binnen de wereld van de artisanale brouwerijen. Het zal consolideren of verdwijnen worden voor veel kleine brouwerijen, wordt er gevreesd. Die visie deelde de brouwers al voor de Corona-uitbraak. De huidige crisis zal dit proces enkel versnellen.