De eindejaarsfeesten zijn op komst, de magie van Kerstmis hangt al in de lucht: je voelt het overal. Dit jaar vieren we bovendien de 100e verjaardag van het legendarische biermerk Gordon. De Gordon Xmas is ideaal om samen met vrienden van te genieten, en uiteraard ook een subliem geschenk: een schitterend fonkelende ster tijdens deze feestperiode.

Familiegroep Anthony Martin, befaamd om zijn Finest Beer Selection, viert samen met de eindejaarsfeesten ook de 100e verjaardag van het merk Gordon, gedeponeerd in 1924. ​In 1909 zette John Martin (grootvader van Anthony) voet aan wal in de Antwerpse haven. Al snel begon hij van over de zee Engels, Schots en Iers bier in te voeren. Het kostte hem nog enkele jaren om zijn handel in België uit te bouwen en hier geschikte partners te vinden om een karaktervol bier met een onmiskenbaar Schots trekje te brouwen: de Gordon Scotch Ale en zijn kerstversie, de Gordon Xmas. Zijn bier moest immers niet alleen voldoen aan de hoge Belgische normen maar ook aan Martin’s eigen eisen inzake brouwen: “Alleen Belgische bierkenners zullen mijn typische speciaalbieren kunnen waarderen!”. Enkele jaren profileerde John Martin zich met zijn authentieke Gordon Xmas tot een regelrechte smaakmaker in de traditie van de kerstbieren. De Gordon Xmas is meer dan ooit de onbetwiste topper in het segment van de kerstbieren en geniet wereldwijd ook faam als uitstekend donker en sterk bier. Alle liefhebbers van het opperste hopgenot kijken elk jaar opnieuw uit naar de Gordon Xmas in zijn schitterende rode jasje met witte sneeuwvlokjes.

Traditie van de kerstbieren

Kerstbieren, die zijn niet vanzelf ontstaan. Het kerstbier is een seizoensgebonden bier met een voorgeschiedenis die ons terugbrengt tot bij … de Vikings, jawel. De Noormannen brouwden namelijk een speciaal bier ter ere van de winterse zonnewende en hun goden. De oorsprong van het kerstbier zoals we het vandaag kennen, heeft echter meer te maken met technische beperkingen. In de 18e eeuw moesten de brouwers er rekening mee houden dat november de laatste oogstmaand was voor hop en graan. Pas in de volgende zomer werd opnieuw geoogst. In die tijd was het niet evident om grondstoffen te bewaren. Liever dan hun laatste restjes graan en hop te laten rotten en dus te verspillen, haalden ze nog eens alles uit de kast om met die restjes een kanjer van een laatste bier van het jaar te brouwen. Zo ontstond het kerstbier. Deze traditie heeft de tijd doorstaan en verspreidde zich over de hele wereld. Vanaf 1930 kwam Gordon Xmas op de markt, en dit eerste écht specifieke kerstbiermerk bezorgde de traditie een regelrechte boost.

2024 – 100 jaar Gordon

Gordon viert straks zijn 100e verjaardag. Dit maakt deze nieuwe Xmas-cuvée des te opmerkelijker. De Gordon Xmas krijgt voor deze bijzondere gelegenheid naast het vertrouwde rood en wit ook goud goud. Dit om onder de kerstboom te schitteren, om op de feesttafel tijdens oudejaarsnacht te plaatsen, of om er gewoon met vrienden van te genieten. De Gordon Xmas is een karakterbier (8,8% ABV). Met zijn donkere, robijnrode kleur is het ook het authentieke bier van de kerstman, Santa. In zijn schitterende jubileumfles van 75cl zal de Gordon Xmas dit jaar meer dan ooit onder de kerstboom en op de feestelijkste tafels te vinden zijn. Hét bier voor de kerstperiode is zeer vol van smaak en heeft een stevige body. Al vanaf de eerste slok komt de soepele consistentie helemaal tot recht. De enigszins verfijnde houtsmaak verzoent zich loyaal met zoete accenten zonder elkaars smaakterritorium te verstoren.

Twee formaten

Gordon Xmas is dit jaar beschikbaar in flessen van 75cl en in packs van vier 33cl-flesjes, uiteraard altijd met de vertrouwde sneeuwvlokjeskraag. Kijk ook uit naar de schitterende feestelijke Gordon Xmas-geschenkverpakking met daarin het exclusieve glas met het silhouet van de distel (een knipoog naar de Schotse roots) en vier 33cl-flesjes. Verkrijgbaar in de betere winkel en drankenhandel.