Brouwerij Het Anker geeft ieder jaar aan één artiest de volledige vrijheid om een kunstwerk te maken op een erg opmerkelijk canvas: een zogenaamde Jeroboam of 3 liter fles gevuld met Gouden Carolus Classic. Illustrator Bruno Vergauwen koos voor de Gouden Carolus Collector’s Edition 2018 om de oudste Mechelse gilde nieuw leven in te blazen.

“Intussen werk ik al zo’n 7 jaar als Art Director voor het Mechels reclamebureau If we were you.”, zegt illustrator Bruno Vergauwen. “Ik ken de bieren van Het Anker dus al een tijdje, en kreeg nu ook de kans om mijn eigen Gouden Carolus fles te ontwerpen. In het verleden heb ik al etiketten ontworpen voor andere brouwerijen, maar dit is toch nog iets anders.”

Een Mechelse element als rode draad

Voor de uitwerking van de Gouden Carolus Collector’s Edition laat Brouwerij Het Anker alles over aan de artistieke vrijheid, op één vereiste na: dat er een Mechels element in zit als rode draad. Daarvoor begon Bruno Vergauwen zijn zoektocht in een andere stad: “Mechelen heeft een enorme rijkdom aan verhalen, schatten en kunstwerken, maar ik vond mijn inspiratie bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daar hangt een schilderij uit 1497 van de leden van de oudste Mechelse gilde: de gilde van de grote kruisboog oftewel de Sint-Jorisgilde.”

Oudste afbeelding van de Sint-Romboutstoren

Het schilderij toont hoe de leden hun patroonheilige Sint-Joris vereren, beter gekend als de drakendoder. Op de achtergrond van het schilderij zie je één van de eerste afbeeldingen van de Sint-Romboutstoren. “Mechelen heeft bijna alles al, inclusief de beste burgemeester ter wereld, maar wat mankeert er nog? Een draak!”, zegt Vergauwen. “Dit was dus de ideale gelegenheid om ook een draak te introduceren in onze stad!”

Opnieuw een Mechelse artiest

Bruno Vergauwen volgt met zijn versie van de “Gilde van de Grote Kruisboog te Mechelen” de werken op van respectievelijk Gijs Vanhee, Simon Spruyt en Shamisa Debroey, allen Mechelse artiesten. Bruno Vergauwen zou als éérste het rijtje doorbreken, tot hij plotseling zelf Mechelaar werd. “We hebben recent een huis gekocht in Wilrijk, maar omwille van de werken wonen we nu tijdelijk hier in Mechelen. De stad heeft ons eigenlijk echt aangenaam verrast en intussen willen we hier niet meer weg.”

Over Bruno Vergauwen

Illustrator Bruno Vergauwen combineert zijn vrij werk met opdrachten als Art Director in de reclamewereld. Zijn werken tonen een fascinatie voor verhalen, waarbij strakke symmetrische vormen kracht worden bijgezet door contrasterende, figuratieve details met invloeden van art nouveau.

De Gouden Carolus Collector’s Edition 2018 werd afgevuld in beperkte oplage (1.000 flessen) en is vanaf nu te verkrijgen bij Brouwerij Het Anker en de betere drankenhandel.