Op 21, 22 en 23 oktober vindt in Groenlo de Slag om Grolle plaats. Speciaal voor deze gelegenheid hebben brouwers Koninklijke Grolsch en Brouwersnös de handen in elkaar geslagen voor een ‘collabbrew’. Onlangs lanceerden ze samen het bier vanuit ‘t Brouwersnös in Groenlo. Het bier, dat door deelnemers van de bijbehorende prijsvraag Dulcken is gedoopt, is een bruin bier met kandij.

Mathijs Dulcken

De naam van het bier is verkozen via een socialmedia-actie vanuit de brouwers en de Slag om Grolle. Deelnemers hadden de keuze uit drie verschillende namen, elk met een eigen verhaal. Dulcken was met meer dan 60% van de stemmen de onbetwiste favoriet.

Het bier is vernoemd naar Mathijs Dulcken, de vroegere stadscommandant van vesting Grolle. Op 18 juli 1627 zat Dulcken rustig met een paar gasten aan tafel toen werd gemeld dat het leger van Prins Frederik Hendrik voor de stad lag. De commandant reageerde uitermate koel op dit bericht: hij rondde zijn diner af, dronk zijn glas bier leeg, en haastte zich daarna pas naar de stadswallen om Grolle in paraatheid te brengen. Niet lang na het begin van de belegering werd hij in zijn schouder geraakt met musketkogel. Zijn stad verdedigen tegen zó’n grote overmacht; die man verdient een biertje!

Authentiek en Strijdlustig

Dulcken is een bruin bier met kandij dat is geïnspireerd door het verleden. In de 17e eeuw dronk men bier al bij het ontbijt. Naarmate de dag vorderde dronken degenen die het zich konden veroorloven zwaarder en voedzamer bier, zoals een bruin bier. Men beweert zelfs dat de overwinning op de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog grotendeels met bieraccijnzen is gefinancierd.

Meesterbrouwer Marc Janssen: “Dulcken is een bruin bier, gebrouwen met diverse donkere mouten. Het is een authentieke bierstijl met een strijdlustig karakter. We hebben namelijk ook gebruik gemaakt van ‘Warrior hop’. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,6%. De toevoeging van een vleugje Kandij zorgt voor een aangename afdronk.

Overigens is dit niet de eerste keer dat Grolsch en Brouwersnös samenwerken. Bij de vorige editie van de Slag om Grolle sloegen de brouwers, die beide hun roots in Groenlo hebben liggen, ook al de handen ineen, toen om een Saison met de naam ‘Kloeck Volck’ te brouwen.

Verkrijgbaarheid

Dulcken is beschikbaar bij diverse supermarkten en slijterijen in de regio. Via www.grolsch.nl/slagomgrolle zijn de deelnemende filialen te vinden. Ook is het bier tijdens het evenement verkrijgbaar in diverse horecazaken in Groenlo. Via het Brouwersnös kunnen bezoekers een eigen gepersonaliseerde fles kopen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Brouwersnös.