Bierbrouwers Grolsch en Brouwersnös presenteerden woensdag 25 september het nieuwe speciaalbier voor de Slag om Grolle 2019: Kloeck Volck. Edwin Grothe, voorzitter van de Slag om Grolle, heeft daarbij het eerste vat aangeslagen. Ter ere van de zevende editie van de Slag hebben de meesterbrouwers van beide brouwerijen eenmalig gezamenlijk dit nieuwe bier gebrouwen. Het bier is exclusief verkrijgbaar in aanloop naar en tijdens het evenement. De naam van het bier is door bierliefhebbers – middels stemmen via Facebook – gekozen uit een drietal historische namen. 

Eerbetoon aan de Grolse bevolking

Kloeck Volck is een amberkleurig saison-bier met 5% alcohol. Het bier is gebrouwen met Hollandse mout, Spaanse sinaasappelschillen en laurier. Dit laatste is het klassieke symbool voor de overwinning. Uitzonderlijk is de vergisting van het speciaalbier. Het bier is drie keer vergist. De eerste vergisting is de ambachtelijke bovenvergisting in open gistkuipen. Hierdoor ontstaan intensieve aroma’s. Vervolgens heeft vergisting plaatsgevonden in gesloten tanks voor het koolzuur in het bier. Om het bier lang fris en vol van smaak te houden, is aanvullend gekozen voor hergisting op fles. Dit alles heeft geresulteerd in een fruitig, kruidig, licht bitterzoet bier met tonen van karamel.

De naam ‘Kloeck Volck’ verwijst naar de vooruitziende blik, de felheid en moed van de inwoners van Grolle waarmee zij in de avond van 20 juli 1627 hun stad verdedigden. Het nieuwe speciaalbier is door de meesterbrouwers gezamenlijk – en in nauw overleg met de organisatie van de Slag om Grolle – gebrouwen in de brouwerij van Brouwersnös in Groenlo, gelegen in de tuin van Villa Adriana. Kloeck Volck is sinds maandag 30 september verkrijgbaar in 33 cl-fles bij supermarkten en slijterijen in de omgeving van Groenlo (in de driehoek Winterswijk – Eibergen – Ruurlo). Uiteraard is het bier rondom en tijdens de Slag om Grolle als tapbier verkrijgbaar.

Bier en de Slag om Grolle

Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 oktober 2019 vindt voor de zevende keer de Slag om Grolle plaats. Drie dagen lang wordt de stad omgetoverd tot de vestingstad Grolle ten tijde van de Slag om Grolle in 1627. Tot in het kleinste detail wordt de historische veldslag tussen de Staatsen en de Spanjaarden nagebootst. Een terugkerend historisch spektakel waarbij ruim 1.600 re-enactors uit heel Europa betrokken zijn. De historische binnenstad van Groenlo ondergaat daarbij een ware metamorfose waardoor bezoekers zich in de 17e eeuw wanen. En bier hoort daar uiteraard bij!