St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland, waarbij op 17 maart ieder jaar het leven van Sint-Patricius, patroonheilige van Ierland wordt herdacht. Ook in Nederland wordt dit feest op steeds meer plekken gevierd. Dit jaar komt Guinness met een bijzonder initiatief om Nederlanders extra in de feeststemming te brengen. Zij sturen een feestelijk pakket uit naar 50 willekeurige Patrick’s en Patricia’s door heel het land, bestaande uit leuke Guinness en St. Patrick’s Day items.

Hiermee kunnen zij hun eigen groene feestje vieren thuis. Er zijn echter wel 41.000 Patrick’s en 28.000 Patricia’s in Nederland, dus welke 50 de gelukkigen zijn blijft nog even spannend! St. Patrick’s Day is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een groot feest en een uiting van de Ierse identiteit. Miljoenen mensen over de hele wereld, volledig groen uitgedost, feesten en lopen mee in kleurrijke optochten. Het feest is qua uitbundigheid te vergelijken met Koningsdag bij ons; wat hier oranje is, is in Ierland groen. Nederland is inmiddels geen groentje meer te noemen wat betreft St. Patrick’s Day. Verschillende (Irish) pubs door het hele land vieren deze feestdag mee en elk jaar is de Grote Markt in Den Haag het epicentrum van de viering. De omliggende cafés kleuren dat weekend groen en het plein vult zich met uitbundige feestgangers. Of dit festijn dit jaar door kan gaan is nog even de vraag, maar voor 50 Patrick’s en Patricia’s kan er dus in elk geval thuis een feestje worden gevierd.

Guinness en St. Patrick’s Day
Zeg je Ierland, dan denk je aan groene landschappen, riverdance, live muziek, en… Guinness. Dit iconische bier wordt al meer dan 250 jaar gebrouwen in Dublin. Geen enkel bier staat zó symbool voor een land als het zwarte goud uit haar hoofdstad. Guinness is onlosmakelijk verbonden met de dag van Sint Patricius, want beide kennen een rijke (Ierse) historie. Maar bovenal zien de Ieren Guinness als de belichaming van de feestdag. Simpelweg omdat een glas donkere stout, net als St. Patrick’s Day, mensen samenbrengt. Waar er op een willekeurige dag zo’n 7,5 miljoen pints Guinness gedronken worden, zijn dat er op St. Patrick’s Day zo’n 13 miljoen.

Over Guinness
Guinness, officieel St. James’ Gate brewery, is een bierbrouwerij in Dublin, Ierland. De brouwerij werd gesticht in 1759 door Arthur Guinness en produceerde oorspronkelijk een porter. Uit deze porter kwam later een stout-porter voort, de huidige stout. Guinness is het beroemdste bier van het type stout uit Ierland en wordt alleen gebrouwen uit de vier klassieke ingrediënten: water, gerst, hop en gist. De kenmerkende -bijna zwarte- kleur en zijn ‘gebrande’ smaak ontleent Guinness aan de toevoeging van ongemoute, gebrande gerst tijdens het brouwproces. Het bier is het belangrijkste product van de St. James’ Gate brewery in Dublin, momenteel wordt Guinness verkocht in meer dan 150 landen en het bier is uitgegroeid tot een symbool van Ierland.