Sinds jaar en dag organiseert Gulpener al de Hopoogst, dit jaar omgedoopt tot Hopfest op zondag 8 september. Ooit heel klein begonnen, nu uitgegroeid tot een echt festival. Het is uniek dat de Gulpener hop een dorp verderop verbouwd wordt. En hoe speciaal is het dat deze hop nu helemaal ‘planetproof’ is. Daar is Gulpener enorm blij mee en trots op. Gulpener staat bekend om haar vergaande duurzaamheidsbeleid. Ook in het organiseren van het Hopfest wordt rekening gehouden met natuur, de omgeving en duurzaamheid.

Hop én de zon

Ruim 200 vrienden en familie van de brouwerij helpen op zondag 8 september vrijwillig mee om de hop, die planetproof is gekeurd, te oogsten die nodig is voor het nieuwe brouwseizoen. Dit jaar wordt de samenwerking met hopboer Roger Wouters nog intensiever, want hij zorgt niet alleen voor de beste hop, maar ook voor de duurzame stroomvoorziening tijdens het Hopfest. Met zijn 2.000 m2 aan zonnepanelen kunnen we het hele Hopfest voorzien van duurzame stroom. Dat betekent geen vervuilende aggregaten meer en een zelfvoorzienend Hopfest. Lokaler en duurzamer wordt het niet.

25-Miles

Uiteraard is ook het BrouwLokaal aanwezig tijdens het Hopfest. Sinds de start van het Brouwlokaal werken zij met het 25-miles concept. Dat betekent dat er alleen gewerkt wordt met producten en ingrediënten verkrijgbaar uit een 40 kilometer omtrek. Verse en (h)eerlijke producten.

Krat Karts

Ook dit jaar staat Gulpener er weer met hun krat karts, nu geheel op een nieuw parcours. Zo houden ze het voor iedereen spannend. Leuk om te weten is dat deze kratjes elektrisch zijn. Zo komt er geen benzine of diesel aan te pas. Daarnaast heeft het Gulpener veel moeite gekost om vorig jaar een parcours te maken. Rijplaten, tape en een mini vrachtwagen waren niet de weg die ze op wilden gaan. Daarom hebben ze speciaal voor dit jaar een houten kratkartbaan laten ontwikkelen. Veel duurzamer en veiliger in gebruik.

Vrijheid vier je

Terwijl de plukkers hard aan het werk zijn om de hop te oogsten is er op het festivalterrein nog veel meer te zien, proeven en beleven. Naast Gulpeners heerlijke speciaalbieren kun je ook genieten van waters en frisdranken die gemaakt zijn met een sociaal hart, hebben ze voor het eerst tarwerietjes waar je uit kunt drinken en scheiden zij uiteraard ook hun afval. Er worden Biercolleges gegeven, ze hebben een minibrouwerij waar gebrouwen wordt, een blotevoetenpad, een Château Neubourg Skybar, leuke activiteiten voor de kinderen, muziek, de huldiging van de Hopkoningin en de uitreiking van de Gulpener Duim. Een klein gedeelte van de oogst wordt gebruikt om de dag na het Hopfest, eenmalig een heel speciaal bier mee te brouwen. Blijf Gulpener volgen om erachter te komen hoe dit experiment er uiteindelijk uitziet en welke bijzondere smaak het gaat krijgen.

De Gulpener Duim

Elk jaar tijdens het Hopfest wordt de Gulpener Duim uitgereikt. Deze stimuleringsprijs, welke bestaat uit een kunstwerk en een cheque van € 1.250,00 gaat naar een vrijwilligersorganisatie die op een bijzondere wijze actief is op sociaal, maatschappelijk of cultureel vlak. Een prijs voor en door de lokale gemeenschap, want inwoners kunnen zelf iemand nomineren. Er zijn enorm veel initiatieven in de gemeentes Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Vaals die deze aandacht en waardering verdienen. Welke vrijwilligersorganisatie dit jaar de prijs krijgt uitgereikt wordt zondag 8 september rond 16.00 uur bekend gemaakt door Gulpener directeur Jan-Paul Rutten en de Hopkoningin van 2019.

Voor de vrije denkers

Dit Hopfest organiseert Gulpener voor de liefhebbers. Bierliefhebbers met een voorliefde voor uitgesproken smaken. Liefhebbers van vernieuwing en slim ondernemerschap, liefhebbers van producten van eigen bodem. Maar vooral liefhebbers van vrijheid. Mensen die het lef hebben hun eigen pad te bewandelen. Mensen die ook de keuze maken te doen wat goed voelt.

Het Hopoogst festival is gratis toegankelijk. Meer info? kijk op de Facebook pagina of op www.gulpener.nl

Datum: zondag 8 September 2019

Tijdstip: 12:00 – 19:00 uur

Toegang: Voor alle leeftijden

Gratis toegang

Adres: Reijmerstokkerdorpstraat, 6274 NK Reijmerstok